Aantal ww-uitkeringen in Haarlemmermeer daalt, behalve onder jongeren

Richard Walraven
Haarlemmermeer

Het aantal werklozen in Haarlemmermeer is in juli flink gedaald. Opvallend is echter, volgens uitkeringsinstantie UWV, dat er wel meer jongeren (tot 27 jaar) zijn met een ww-uitkering.

Ten opzichte van juni daalde het aantal uitkeringen in Haarlemmermeer afgelopen maand van 3.404 naar 3.315. Een daling van 2,6 procent. Daarmee doet de poldergemeente het bovengemiddeld goed. In de arbeidsmarktregio Groot-Amsterdam, waar Haarlemmermeer onderdeel van uitmaakt, is de daling 2,2 procent. In heel Noord-Holland was dat 1,9 procent en landelijk gezien 1,6 procent.

Volgens het UWV doet de daling zich ook in alle sectoren voor. Alleen in het onderwijs was een flinke stijging, maar die wordt veroorzaakt door de beëindiging van tijdelijke contracten aan het einde van het schooljaar. Positief is vooral de daling van het aantal uitkeringen in het grootwinkelbedrijf, een sector die het eerder dit jaar met enkele grote faillissementen heel zwaar had.

Alleen jongeren lijken niet te profiteren. Ten opzichte van juli 2015 is het aantal ww-uitkeringen met twintig procent is gestegen. Het totaal aantal uitkeringen steeg in die periode in Haarlemmermeer met 3,2 procent en in Groot-Amsterdam met 1,8 procent.

De reden daarvoor is volgens een verklaring van het UWV dat jongeren als eerste profiteren van het aantrekken van de economie, maar dat dit gebeurt via kortlopende arbeidscontracten, waardoor zij na enige tijd weer een uitkering moeten aanvragen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.