Spaarne stroomt beneden voorbij

Haarlem - Hoogste punt van Land in Zicht

Uitzicht op het Spaarne vanaf het dak van het appartementengebouw Aquaverde, op de linker foto in noordelijke richting met het nieuwe buurtje Land in Zicht op de voorgrond. Rechts de blik in zuidelijke richting met op de voorgrond de Schoterbrug © United Photos/Toussaint Kluiters

1 / 2
Henk Geisth.geist@hollandmediacombinatie.nl
Haarlem

Het Spaarne stroomt, het Spaarne stroomt, het Spaarne stroomt voorbij, zong ooit Boudewijn de Groot. Dat geldt straks dagelijks voor de bewoners van het appartementengebouw Aquaverde in het nieuwbouwbuurtje Land in Zicht. Zij kunnen straks genieten van een panoramisch uitzicht op de voormalige veenstroom aan hun voeten.

Donderdagmiddag werd officieel het hoogste punt bereikt van het veertien verdiepingen hoge bouwwerk bij de Schoterbrug. Dat gebeurde door het plaatsen van een dakplaat op de liftschacht. Voor deze officiële laatste bouwhandeling waren wethouder Jeroen van Spijk (zijn hoogtevrees trotserend), directeur Cees Schaapman van Elan Wonen en directeur Geert Hoek van Strukton Projectontwikkeling uitgerukt naar het dak van de toren.

Land in Zicht telt 182 woningen en appartementen in diverse soorten en maten. De 47 waterwoningen en 30 appartementen langs de Spaarndamseweg zijn al een tijdje bewoond, nu wordt de laatste hand gelegd aan 105 appartementen verdeeld over drie torens aan de rand van het buurtje. De 25 koopappartementen waren zo verkocht, de overige tachtig worden door Elan Wonen verhuurd, waarvan 46 in de sociale sector en 34 in de vrijesector, waaronder ook de drie penthouses van Aquaverde. Volgens Van Spijk bevordert de bouw dan ook de doorstroming binnen de Haarlemse woningmarkt.

Elk huurappartement heeft minimaal drie kamers, een eigen buitenruimte en een berging. Het duurt echter nog even voordat woningzoekenden zich kunnen inschrijven. Als de bouw verder voorspoedig verloopt, verwacht Elan Wonen dat de oplevering in het eerste kwartaal van 2017 gaat plaatsvinden.

Parkeren

Dan is er nog het parkeerprobleem in dit nieuwe wijkje. Als het goed is leveren de drie nieuwe appartementengebouwen daar geen bijdrage aan, want onder de flats is een parkeervoorziening die toereikend moet zijn voor het autopark van de toekomstige bewoners. Voor het parkeerprobleem - dat deels wordt veroorzaakt door de krappe garages van de eengezinswoningen, waardoor auto’s op straat worden neergezet - is nog geen oplossing gevonden.

Bewoners hebben bij de gemeente een breed gedragen voorstel ingediend waarbij er meer parkeerruimte op straat wordt geschapen. Maar aangezien het de bedoeling was om van Land in Zicht een autoluwe wijk te maken, neemt de gemeente dat plan niet zomaar over. ,,We zijn volop bezig om tot een oplossing te komen, zodat wanneer de bouw van de torens gereed is, de openbare ruimte definitief kan worden ingericht’’, meldt een gemeentewoordvoerder.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.