Studenten naast Remiseterrein in Haarlem

Het Hartekampgebouw.

Arthur de Mijttenaere
Haarlem

Projectontwikkelaar Hoorne Vastgoed, verantwoordelijk voor de bouw van de woningen op het Remiseterrein, wil pal naast dit terrein studenten huisvesten. Het gaat om een tijdelijke bestemming van het gebouw van de Hartekampgroep aan de Stephensonstraat.

Bij de gemeente is een vergunningsaanvraag binnengekomen om de bestemming van het pand aan de Stephensonstraat te veranderen, zodat het kan worden verbouwd voor tijdelijke bewoning. Voor hoeveel kamerbewoners het pand geschikt is en hoe lang het deze bestemming zou hebben, woordvoerder Philip Bruinhard van Hoorne Vastgoed zegt de antwoorden op deze vragen niet te kennen. Het gebouw is in beheer bij Wagenhof makelaardij die namens Hoorne Vastgoed betrokken is bij de aanvraag.

Ontsluitingsweg

De projectontwikkelaar heeft het gebouw ook aangekocht om een ontsluitingsweg naar het Remiseterrein te realiseren. Eerder lanceerde Hoorne Vastgoed het plan om het Hartekampgebouw min of meer bij het Remiseproject te trekken. Woningen in de sociale sector die op het vroegere bussenterrein zouden komen, zouden dan op de plek van het Hartekampgebouw verrijzen.

Voor dit voornemen stak de gemeente een stokje, omdat Hoorne Vastgoed heeft beloofd 30 procent sociale koopwoningen te realiseren op het Remiseterrein en die belofte zou met de bovengenoemde wissel teniet worden gedaan. Bovendien waren niet alle kopers van de nieuwe Remisewoningen blij met dit voorstel, omdat het voor een aantal zou betekenen dat hun tuinen aan een hoger gebouw zouden gaan grenzen. Meer schaduw en minder zon in de tuin is voor een koper van een nieuwbouwwoning geen prettig idee, omdat de woning zonder dat vooruitzicht is gekocht.

Raadslid Marceline Schopman, PvdA, zit bovenop het dossier van de Remise. Het nieuwste plan van Hoorne voor de tijdelijke bewoning vindt zij prima. Toch blijft zij de ontwikkelingen op het terrein met argusogen volgen.

Zij is bang dat het aantal van 30 procent van sociale koop op het Remiseterrein niet wordt gehaald en heeft daarover vragen gesteld aan het college van B en W. Volgens de cijfers lijkt het er volgens haar op dat er slechts 61 sociale koopwoningen zouden komen, terwijl dat er volgens de afspraak 63 zouden moeten zijn. Sociale koopwoningen kosten maximaal 215.000 euro.

Volgens Hoorne Vastgoed wordt dat aantal van 63 sociale koop woningen wel degelijk gerealiseerd. Philip Bruinhard stelt dat het aantal wordt gehaald door aan het laatste appartementengebouw van aanvankelijk 35 sociale koopwoningen, twee extra huizen toe te voegen. Zo komt dat aantal toch op 63. De twee extra sociale koopwoningen kunnen komen door in de plint twee woningen te maken. Of door in de drie woonlagen daarboven twee extra appartementen te realiseren.

In het oorspronkelijke plan was de plint alleen bestemd voor bedrijven.

Het project aan de Leidsevaart bij de Vomar, waaraan nu hard wordt gebouwd, krijgt steeds vastere vorm. Aan de Leidsevaart is de omvang van de eengezinswoningen al duidelijk zichtbaar. Het project omvat in totaal 209 woningen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.