Gratis eten in het Geef Café

De Haarlemmers Rogier Charles en Laura Schön (beiden links op de foto) zoeken eerst naar een geschikte ruimte voor het Geef Café in de hoofdstad . Daarna openen ze misschien zo’n restaurant in Haarlem. Rechts zit Judith Manshanden uit Amsterdam, de derde initiatiefnemer van het Geef Café.

Leonie Groen
Amsterdam/Haarlem

Eten zonder te betalen. Of juist veel te veel. Het is maar wat je kwijt kunt en wilt in het Geef Café. Deze nieuwe eetgelegenheid komt binnenkort ergens in Amsterdam. En als het lekker loopt volgt Haarlem wellicht. De initiatiefnemers, de Haarlemmers Rogier Charles en Laura Schön, en de Amsterdamse Judith Manshanden, zoeken nu eerst naar een geschikt gebouw in de hoofdstad.

In het Geef Café kan de weldoorvoede mens goed doen. Niet alleen omdat hij meewerkt aan het tegengaan van voedselverspilling; hij eet groente en fruit dat anders zou worden weggegooid. ,,Wordt geleverd door een groothandel’’, zegt Charles.

Maar hij kan ook meer betalen voor zijn maaltijd of zijn bagel creamcheese met zongedroogde tomaat. Legt hij het dubbele neer? Dan kan het restaurant een gezonde maaltijd weggeven aan iemand met een smalle beurs. Zodat deze geen goedkope plofkip hoeft te verorberen.

Schoolbord

Op een schoolbord aan de wand van het restaurant komt dan te staan: ’weer een maaltijd weg te geven’. En bij een kleiner extra bedrag: ’weer een kop koffie’. Of: ’weer een broodje’.

Er zijn mensen die afrekenen met het hoofd, anderen rekenen af met hun hart. Dat is het idee. Maar na een half jaar experimenteren met een pop-uprestaurant in Rotterdam -omdat in die stad toevallig tijdelijk een goed gebouw vrijkwam- geven de initiatiefnemers een richtprijs: 15 euro voor een driegangenmaaltijd. ,,Veel mensen vinden het lastig te bepalen wat ze moeten betalen’’, zegt Charles.

Hygiëne

Degene die zich tegoed doet aan een gratis maaltijd, hoeft niet meteen af te wassen. Als hij klaar is wordt hem gevraagd om op een ander moment de handen uit de mouwen te steken. Het restaurant hoopt straks werk te kunnen bieden aan vijftig vrijwilligers.

Gasten hoeven volgens Charles niet bang te zijn dat iemand met zware rouwranden onder de nagels de groente staat te snijden. ,,Hygiëne is superbelangrijk. Wij moeten, net als andere eetgelegenheden, aan bepaalde eisen voldoen. Er zijn ook andere klusjes te bedenken voor mensen die niet hygiënisch zijn of niet representatief.’’

Boel flessen

Het concept is overgewaaid uit de Verenigde Staten. ’Pay as you can’ heet het daar. Het non-profit businessmodel is niet te verwarren met restaurant Trust dat al twee jaar op de Albert Cuypstraat zit en klanten ook de prijs van een maaltijd laat betalen. Eten is daar echter nooit gratis.

,,Wij zijn geen liefdadigheidsinstelling. Meestal betalen klanten genoeg om de kosten voor inkoop en huur te dekken. Loonkosten hebben we nog niet omdat de zaak nog gerund wordt door vrijwilligers’’, zegt Maarten Zwemmer die deel uitmaakt van het collectief dat de zaak beheert. Trust draait wel, net als het Geef Café, op vertrouwen. Er zullen heus mensen zijn die de boel flessen, verwacht Charles. ,,Maar eigenlijk gaat het betalen altijd wel goed. Als je mensen vertrouwen geeft dan willen ze laten zien dat ze het waard zijn’’, zegt Charles.

De Triodos Foundation, die het Geef Café helpt op te starten, gaat uit van 1250 maaltijden per jaar, gemaakt van vijfduizend kilo voedsel. Geen vlees. Het geef Café wil niet werken met vlees dat over de datum is. Het initiatief wordt ook gesteund door Ben & Jerry’s en de stichting Doen. Met een crowdfunding is al tienduizend euro opgehaald.

Restjes

En wat doet het Geef Café met de restjes? Charles: ,,In Rotterdam ging het naar de Pauluskerk.’’ Zo raakt alles schoon op.

www.doorgaan.nl/geefcafe

www.geefcafe.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.