Sportclubs geven politiek huiswerk mee

Zo’n zestig sportbestuurders praten in het Teylers Museum over hun verlangens.© Foto United Photos/Ron Pichel

Arthur de Mijttenaere
Haarlem

Meer ruimte om te basketballen, te hockeyen, te voetballen en een accommodatie voor een geheel nieuwe tak van sport in Haarlem: beachvolleybal. Het is een greep uit de wensenlijst van de Haarlemse sportclubs voor de politieke partijen, die voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 nadenken hoe zij aandacht kunnen geven aan sport.

Dat bleek dinsdagavond tijdens een politiek sportcafé in Teylers Museum. Op het eerste gezicht dragen alle politieke partijen sport een warm hart toe en is het zoeken naar de nuanceverschillen.

De sportclubs hebben vaak duidelijke wensen. Zo willen de zwemmers, vertegenwoordigd door vicevoorzitter Daan Kramer van de ZV Haerlem, dat de gemeente gaat nadenken over de twee verouderde zwembaden. Het Boerhaavebad dateert uit de jaren 80, De Planeet uit de jaren 70. Of er moet ingrijpend worden gerenoveerd, of er moeten nieuwe zwembaden worden gebouwd, is zijn boodschap. ,,De gemeente moet dat in de volgende collegeperiode onderzoeken.’’

Ook de veelal groeiende zaalsporten zitten krap. Zo wil gymnastiekvereniging Bato meer zalen, vertelt voorzitter Freek Guit. De huidige zijn te klein of te oud. Hetzelfde valt op te tekenen uit de mond van de secretaris van de basketbalclub Triple Threat uit Schalkwijk. ,,We zijn al jaren aan het groeien, en het wordt steeds lastiger om te trainen.’’

Jaap Vos van volleybalvereniging Spaarnestad doet er nog een schepje bovenop. Hij wil een accommodatie voor beachvolleybal in Haarlem. De volleybalclub telt zevenhonderd leden en hij voorspelt dat de beachvolleybal-afdeling binnen de kortste keren op vijfhonderd leden zou zitten. Een plannetje om tegenover de ijsbaan te gaan zitten is afgewezen, nu hebben de volleyballers oog op de Veerplas. Recreatieschap Spaarnwoude, de beheerder van het gebied, heeft er desgevraagd wel oren naar. Maar er is nog geen officiële aanvraag van de volleyballers binnen gekomen.

Voetbalvereniging Alliance ’22 legt ook een enorme ruimtehonger aan de dag. De club heeft 58 teams die het moeten doen met tweeënhalf veld. Voorzitter Ben Steeman wil daarom graag uitbreiden en wil een veld aanleggen in het Westelijk Tuinbouwgebied, waar nu bollenland is.

Dat is een heikele politieke keuze om daar mee in te stemmen, beseft ook sportwethouder Merijn Snoek. Hij ging in zijn slotwoord van de avond wijselijk niet op dit verzoek van Alliance in. Wel zei hij zich hard te maken voor een voortzetting van de Haarlemse Honkbalweek, wat hij een keerpunt voor de Haarlemse sport noemde. De gemeente Haarlem heeft voor het voortbestaan van de honkbalweek extra geld uitgetrokken. Snoek: ,,Sport is belangrijk, het zorgt voor energie in de stad.’’

Snoek, die veel lof kreeg toegezwaaid als sportwethouder, zei ook in een volgende college periode graag weer sportwethouder te zijn.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.