Dubbel excuus Hillegoms college voor miljoenen duurdere N208

Wessel Mekking
hillegom

De Hillegomse burgemeester Jan Broekhuis en wethouder ruimtelijke ordening Ivo ten Hagen (VVD) hebben donderdag hun excuses aangeboden voor de gang van zaken rond de N208. De gemeenteraad ging met tegenzin akkoord met een extra krediet van vier miljoen euro voor de steeds duurdere reconstructie van de weg.

De raadsleden waren geschrokken, verbijsterd, voelden zich met de rug tegen de muur gezet, voor de gek gehouden en ongemakkelijk. Maar tegen de extra miljoenen stemmen, dat konden ze naar eigen zeggen niet, aangezien de aanpak van de N208 in volle gang is. ,,Halverwege stoppen kan niet'', realiseerde zelfstandig raadslid Frits Roelfsema zich.

VVD-voorman Aart van Heusden wist wel waar de schoen knelt. Volgens hem is de gemeentelijke organisatie niet in staat grote projecten tot uitvoering te brengen. ,,Te veel zaken gaan mis. Het probleem zit dieper en is breder.'' Roelfsema sprak van een 'fundamenteel probleem' in de organisatie. CDA-voorman Wim de Bock hekelde de projectaansturing: ,,Dat is de kern van alle ellende.'' Met als gevolg onder meer flinke vertragingen.

In een nu nog geheim rapport van adviesbureau BMC staat meer over de oorzaken van het uit de hand lopen van de kosten. Dat wordt, als het is geanonimiseerd, na de zomer openbaar.

Een deel van de gemeenteraad vreest dat het in de toekomst weer misgaat. ,,Misschien kost die weg ons over 1,5 jaar wel twintig miljoen'', zei Roelfsema. De eenmansfractie en het CDA twijfelden het meest over het verlenen van het krediet. Nadat de nieuwbakken wethouder Ivo ten Hagen beloftes had gedaan over het vervolg van het traject, gingen de christendemocraten akkoord.

Op de in maart al opgestapte wethouder ruimtelijke ordening Jan van Griensven (VVD) was kritiek. Hij vertrok,'zonder verantwoording af te leggen', stelden PvdA en Hillegom Progressief.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.