’Clubby sfeer’in Monkey Bar in Haarlemse binnenstad

Judy Nihofj.nihof@hollandmediacombinatie.nl
Haarlem

Haarlem heeft bars in overvloed, maar toch voelt een bepaalde groep vanaf pakweg 23 jaar zich volgens horeca-ondernemer Ray Waasdorp nergens thuis. ,,Ik hoor het al tien jaar roepen: waar moet ik heen?’’

In zijn nieuwe Monkey Bar in de Korte Veerstraat hoopt Waasdorp dit zoekende publiek binnen te krijgen. De groep waarop de Haarlemmer mikt, houdt van een ’clubby atmosfeer’, een mix aan leeftijden en een dansje op zijn tijd. Vanaf vandaag is de Monkey Bar - die naam leek de ondernemer wel toepasselijk in het Jaar van de Aap - vier avonden per week open, van 20 uur tot 4 uur ’s nachts.

Ruim drie maanden is Waasdorp bezig geweest met de verbouwing van de voormalige cocktailbar Fidèl Cantina. In een ver verleden zat hier Taverna Imperial. ,,De verbouwing was een hele bevalling’’, verzucht Waasdorp. ,,Alles was oud en kapot. We hebben niets bewaard. Alleen de brandhaspel hebben we laten hangen.’’

Vintage

Met oude lampen, zware velours gordijnen en veel hergebruikt hout - de parketvloer is van vijf soorten eiken, de bar is gemaakt van oude panelen - creëerde Waasdorp een warm sfeertje dat hij ’French vintage chic’ noemt. Hij grinnikt. ,,Dat heb ik zelf bedacht.’’

De Monkey Bar bestaat uit een bar, een wand met zitbanken en een opvallend klein dansvloertje. Het is volgens Waasdorp nu eenmaal niet de bedoeling om de discotheek uit te gaan hangen. Een aparte rookruimte moet het publiek binnenhouden. ,,Ik wil zo min mogelijk geluidsoverlast op straat.’’

Waasdorp werkt met portiers. Door de straat komen in het weekend ’s nachts veel jongeren met een slok op en die wil hij niet binnen hebben.

Waasdorp heeft werkelijk geen idee welke kant het zal opgaan met de Monkey Bar. ,,Mijn ervaring is dat het acht maanden duurt voordat je het juiste concept te pakken hebt. Wordt het een bar die om acht uur al gezellig is? Of komt het pas laat op gang? Dat weet je nu niet.’’

De zaak is beperkt van omvang maar daar is de ondernemer alleen maar blij mee. ,,Dinsdagavond hebben we proefgedraaid en hadden we vijftig man binnen. Omdat het niet zo heel erg groot is, hangt er heel snel veel sfeer.’’

De Monkey Bar gaat vandaag open ondanks het feit dat er volgens Waasdorp nog ’ontzettend veel moet gebeuren’. Een buitenstaander valt dit niet zo op, maar de ondernemer legt de lat hoog. ,,Ik ben een Pietje Precies. Lang niet alles staat op de goede plek, het lichtplan is nog niet goed. Toch móet je op een gegeven moment opengaan. Terwijl je draait, ga je verder finetunen.’’

Zijn nieuwe zaak zit om de hoek bij Waasdorps brasserie, Seymour. De bar moet een aanvulling op het restaurant gaan vormen. ,,Het zou mooi zijn als mensen bij Seymour een hapje eten en een cocktail drinken en daarna naar de Monkey Bar gaan.’’ Als Waasdorp een leuke locatie ziet voor een horecazaak, begint het bij de ondernemer altijd te kriebelen. ,,Maar nu is het wel even genoeg. Eerst moet het hier als een diesel gaan draaien.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.