'Broer vermoorde honkballer Gregory Halman ontoerekenbaar'

Gregory Halman. Archieffoto

Leontien van Engelen
Rotetrdam

(update 13.43 video NOS) Jason Halman, die zijn broer en honkbalinternational Gregory vorig jaar november om het leven bracht, is door de rechter in Rotterdam donderdag op vrije voeten gesteld. Kort daarvoor bepleitte het Openbaar Ministerie al dat hij onmiddellijk zou moeten worden vrijgelaten.

Volgens het Pieter Baan Centrum kwam Jason tot zijn daad omdat hij in een psychose was geraakt, zo werd duidelijk tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. De aanklager stelde direct al bij het begin van zijn betoog dat de „gitzwarte dag van 21 november alleen maar verliezers kent”.

Om te voorkomen dat Jason ooit nog in een psychose raakt, vroeg de officier hem wel om vrijwillig hulp te zoeken bij een GGZ-instelling. De reclassering wil Jason begeleiding en controle aanbieden. „Let wel, dit betreft geen bijzondere voorwaarde. De begeleiding is vrijwillig”, aldus de aanklager. De familie en vrienden van Jason reageerden direct opgelucht op de vrijlating.

De rechter doet over 2 weken uitspraak in de zaak. In theorie kan Jason door de rechter worden verplicht psychische hulp te aanvaarden. Advocaat van de verdachte, F. Huizinga, benadrukte dat Jason dat ook zelf wil. De officier zag zelf ook „geen aanknopingspunt” om een maatregel op te leggen.

In de rechtszaal hield de moeder van Jason en Gregory een emotioneel betoog over het verlies van haar zoon en het gegeven dat haar zoon daar schuldig aan is. Toch zei ze tegen Jason: „Wij hoeven jou niets te vergeven. Vergeven is niet aan de orde, want wij hebben jou nooit van iets beschuldigd. Wij willen jou omringen met onze liefde en wij hebben jouw liefde nodig.”

Ze benadrukte in haar verhaal de sterke band tussen de twee broers, „waar geen vriendin tussen kwam”. „We zullen een weg moeten vinden, met elkaar, met de familie, met vrienden en hulpverlening om de draad weer op te pikken.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.