Word energiek werkloos

Monique Korpershoek (links) en Cindy Kaas. Foto: Gerben Kaas

Een willekeurig groepje hardlopers. Rennen geeft energie en helpt tegenslag te verwerken. Foto: United Photos/Robin van Lonkhuijsen.

1 / 2
Ed Brouwer

Werkloosheid kan je radeloos maken en alle energie uit je zuigen. We willen grip op ons leven houden en kunnen er niet mee omgaan als blijkt dat we niks te sturen hebben. Maar hoe stressvol en bedreigend ook, hopeloos hoeft het niet te worden. Monique Korpershoek en Cindy Kaas geven handvatten om zin in het leven te houden.

Volmaakt gelukkig te zijn is nauw verbonden met controle over je leven hebben. We kennen allemaal het gevoel dat je soms overspoelt dat alles klopt, dat je de hele wereld aankunt. Jijzelf en al je dierbaren zijn gezond, iedereen werkt lekker of is naar school, je woont fijn, er zijn geen (geld)zorgen. En van het ene op het andere moment is van die heerlijke zekerheid niets over. Ernstige ziekte, overlijden, baanverlies of plotselinge geldproblemen kunnen je aan het wankelen brengen en zorgen voor een beklemmend gevoel van machteloosheid, stress, vermoeidheid, afnemend zelfvertrouwen, angst, somberheid.

Wanneer die donkere wolk niet vanzelf snel overdrijft, moet je wat doen, proberen weer wat greep op je situatie te krijgen. Monique Korpershoek en Cindy Kaas, beiden psycholoog, helpen mensen daarbij met trainingen. En voor wie het eerst op eigen kracht wil proberen, hebben ze het (kosteloze) e-book ´Werkeloos en radeloos? Word energiek werkeloos´ geschreven. Geen dik boek dat bolstaat van het huiswerk, maar tien pagina´s heldere uitleg en goed toepasbare tips.

Monique Korpsershoek ontleent die tips aan haar praktijkervaring als toegepast psycholoog en eigenaar van het Nederlands Instituut voor doe-trainingen. Ze ervaart veelvuldig hoe ingrijpende gebeurtenissen mensen uit balans slaan en zij helpt hen ontdekken hoe zij dat verloren evenwicht kunnen herstellen. Co-auteur Cindy Kaas is eveneens toegepast psycholoog en eigenaar van Assensio Coaching en Ontwikkeling. Ook zij merkt dat ´Life-Events´ mensen door elkaar schudden waarna het moeilijk is om de draad van alledag weer op te pakken. Samen hebben ze een methode ontwikkeld die mensen heel praktisch in staat stelt de zon weer in hun leven toe te staan. Centraal staat een activiteitenlijst die zij moeten maken van alles waarvan zij in hun leven merkten dat die energie gaven. Mensen om je heen, hobby´s, sport, een cursus, klussen, vrijwilligerswerk en meer. Met die lijst - een A4’tje kan zo gevuld zijn - plan je dan per week in je agenda activiteiten als tegenwicht voor vervelende ’moeters´. Het geeft ritme aan de week en je krijgt weer wat te vertellen.

Gedetailleerder dan hier beschreven staan de adviezen van Kaas en Korpershoek in hun e-book dat is te downloaden op http://www.nivdt.nl/content/e-book.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.