Stoeien met Kelly

Marja van Spaandonk

Fitness, bootcamp, yoga, gymnastiek, spinnen: het bewegingsmenu voor de moderne mens is schier oneindig. En om de paar jaar komt er wel weer een sport of een nieuwe workout bij. Overgewaaid vanuit de VS, is crossfit de laatste paar jaar ook hier razend populair geworden. Alle grote steden in ons land herbergen inmiddels een of meerdere crossfitscholen, boxes genoemd.

De filosofie achter crossfit is niet te specialiseren in één specifiek sportonderdeel, omdat dit tot een veel te eenzijdige fysieke ontwikkeling zou leiden. Routine in de workout moet te allen tijden vermeden worden. Crossfit combineert daarom gewichtheffen met onder meer atletiek, zwemmen, touwtjespringen en gymnastiek in één trainingsvorm.

Deelnemers wacht een pittige training, waarbij functionele bewegingen op een gevarieerde manier en in een hoge intensiteit moeten worden uitgevoerd. Iedereen traint dezelfde technieken en bewegingen. Alleen de uitvoering, weerstand en intensiteit van trainen wordt individueel aangepast. Jong of oud, lenig of enigszins krakkemikkig; iedereen kan er aan meedoen. Fitnesstoestellen worden niet gebruikt, dus thuis kun je eventueel ook oefenen.

Verschil

Bij de Amsterdamse Mobilis Crossfit Box, zie je al meteen het verschil met de buurfitness, aan de andere kant van het gangpad. Bij de fitnessschool zitten eenzame lieden, die op grimmige apparaten eentonige oefeningen uitvoeren, waarbij je in gedachten een irritant wachtkamermuziekje hoort. In de crossfitbox daarentegen klinkt luide, pompende muziek.

De vloer is van zwart rubber. Er staan stoere houten kisten, er hangen touwen uit het plafond en de twaalf deelnemers zijn zonder uitzondering fanatiek. De box heeft de ruige uitstraling van een garage. Eigenaar en crossfit-instructeur Dave Vonk vertelt dat crossfit destijds ook in een Amerikaanse garage is ontstaan: „Wij hebben voor onze workouts geen fancy spullen nodig, er zijn geen televisies, geen spiegels en onze deelnemers zijn ook geen modepopjes.”

Meisjesnamen

De workout of the day (WOD) heet vandaag Kelly. De deelnemers hebben zich hiervoor via internet kunnen opgeven. Iedere dag is er weer andere WOD, vaak met een meisjesnaam als Annie of Fran. „Aan het eind van de workout is iedereen kapot en ligt uitgeteld op de vloer. De enigen die mannen plat op hun rug weten te krijgen, zijn vrouwen, vandaar die vrouwennamen”, grapt Vonk. Die benamingen zijn over de hele wereld hetzelfde. Wie bijvoorbeeld tijdens de vakantie in Barcelona meedoet aan een crossfitworkout, weet welke stoeipartij hem of haar te wachten staat als Kelly aan de beurt is.

De oefeningen bestaan voornamelijk uit natuurlijke lichaamsbewegingen als duwen, (op)trekken, stoten, werpen, tillen, springen, klimmen en rennen. Om een competitie-element aan de training toe te voegen en de eigen vorderingen bij te houden, worden de resultaten van de WOD op een whiteboard bijgehouden. Competitie is er ook in de vorm van de Benelux Competitie (op 4 en 5 oktober op Papendal), waarvoor dit jaar 28 cursisten van Mobilis zich hebben opgegeven. Ze moeten wel eerst door de kwalificatieronde komen.

Uitputtende rondjes

De deelnemers aan Kelly liggen uit te hijgen op de grond. Ze hebben vijf uitputtende rondes gedaan, die bestaan uit een 400-metersprint, 30 boxjumps (met twee benen op een hoge kist springen) en 30 keer een zware bal omhoog gooien. De gestelde tijd (half uur) hebben ze niet allemaal gehaald. Maar niet getreurd, volgende keer beter. Sommigen kunnen bijna niet wachten op de volgende training. „Het is heel verslavend”, vertelt Maike Meij (26). „Het is mooi te zien dat je lichaam zo veel kan en dat je steeds progressie maakt.”

Vier tot vijf keer per week doet ze mee aan de workouts. Ook Yuri Tchong (44) is fanatiek. Hij deed voorheen aan allerlei sporten, maar: „crossfit is meer dan een goede vervanger en maakt al die andere sporten overbodig. Het is heel pittig, het overkomt me ook zelden dat ik de routine binnen de gestelde tijd helemaal afkrijg.” Tchong ziet het ook als langetermijninvestering. „Ik wil als ik 80 ben zonder moeite de trap op komen.” Hij heeft volgens Dave Vonk nog acht jaar nodig heeft om allround crossfitter te worden.

Meer info: www.mobiliscrossfit.nl, www.crossfit.com.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.