Toerist in eigen land

Nanska van de Laar

De afgelopen weken was ik voor vakantie, familiebezoek en werk in Nederland. En, het klinkt misschien vreemd van een geboren en getogen Nederlander, maar het is toch een bijzondere ervaring om als ’bezoeker’ je eigen land te bezoeken.

Want hoewel ik de afgelopen zes jaar ieder jaar wel een keer de reis Paramaribo-Amsterdam (en vice versa) heb gemaakt, voel ik me ook deze keer de eerste dagen weer als een vreemde in Jeruzalem. Ik kijk verbaasd naar de vele, zo ontzettend netjes ingerichte winkels, de ondanks de crisis toch vaak volle restaurants en de vele soorten brood die je bij de bakker kan kopen.

En dan de bibliotheek; wat een uitvinding. Zoveel tijdschriften gratis te lezen, en een zeer betaalbaar kopje koffie of tosti binnen handbereik. Maar hoe moet die bankpas ook al weer in dat apparaatje om te betalen? En waarom moet ik op mijn oude vertrouwde parkeerplaats nu ook betalen? En waarom kan ik met de auto niet meer het centrum van de stad in? En waarom moet ik die auto uit om te tanken, in Suriname wordt dat voor mij gedaan.

Zomaar wat ervaringen waar je als toerist in eigen land tegenaan loopt en waardoor ik weer eens even stil sta bij de verschillen en overeenkomsten tussen Nederland en mijn nieuwe ’thuis’ Suriname. En vraag ik me af waarom het leven in Suriname mij zo goed bevalt.

Al filosoferend kom ik tot de conclusie dat het komt omdat Suriname een land in ontwikkeling is. Dat geeft een speciale sfeer. Heel anders dan in Nederland dat een hoog ontwikkeld land is dat eigenlijk al jaren ’af’ is.

Maar wat is er in Suriname dan anders en hoe merk je dat, zult u zich afvragen. Wel, dat is makkelijk: je voelt het gewoon. Behalve de relaxte sfeer zonder stress die door het warme klimaat in Suriname altijd te voelen is, voel je tegelijkertijd een atmosfeer van dynamiek, opwinding en kansen.

Dit, gecombineerd met een gezonde dosis nationalisme en het geloof van de Surinamers dat ze het ook zonder Nederlands ontwikkelingsgeld kunnen, geeft die dynamische sfeer van opbouw, hoop en ambitie om de kansen die Suriname met haar vele natuurlijke hulpbronnen heeft, te pakken.

En natuurlijk gaat die ontwikkeling niet zonder vallen en opstaan en domme dingen. Er is van alles aan te merken op de leiders van het land waarvan verschillende een internationale veroordeling voor drugshandel aan hun broek hebben hangen of verdacht worden van moord.

Maar dat alles kan bij veel Surinamers het geloof en de wil om van Suriname een welvarend en ontwikkeld land te maken niet onderdrukken. En dat geeft die prettige dynamiek waarin het ook voor mij, als geboren en getogen Nederlandse, heel prettig is om te wonen en te werken.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.