Cruquius staat weer in bloei

De Bennebroekerdijk is tegenwoordig rustiger dan vroeger.© Foto United Photos / Paul Vreeker

Richard Walraven
Cruquius

Cruquius is in de loop der jaren opgedeeld in Cruquius, Cruquius-oost en Cruquius-zuid. Toch is Cruquius kleiner geworden. Voor het Spaarne Ziekenhuis is de grens tussen Hoofddorp en Cruquius aan de zuidzijde van de Kruisweg in westelijke richting verschoven.

Cruquius is een stuk voller geworden. Het bedrijventerrein heeft zich ontwikkeld tot Cruquius Plaza, een complete woonboulevard. Het dorp kreeg er een paar jaar geleden bijna tachtig woningen bij. ,,Er zijn twee mensen uit Cruquius naar de nieuwbouw gegaan, de rest is import. Langzaam maar zeker beginnen we contact te krijgen met elkaar’’, zegt Henny van Son.

Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk is de verkeersafwikkeling van de meubelboulevard geregeld met de Spaarneweg, aangelegd tussen de Spieringweg en de bedrijven van Cruquius-zuid. Verkeer was jarenlang een probleem in de buurt. Toch deden veel bewoners naar niet moeilijk over.

,,In Cruquius woonden vooral ondernemers. Er was wat gezonde jaloezie, maar iedereen duldde elkaar. Ook als dat meer verkeer aantrekt. Piet Vermeer was gewoon welkom’’, vertelt Hans Goossens. ,,Nu wonen er meer werknemers dan ondernemers, dat verschil kun je wel merken.’’ Co Peetoom: ,,Ik heb jaren aan de dijk gewoond toen het er druk was. De protesten die er later ontstonden, waren van mensen die er kwamen wonen, terwijl ze wisten dat de dijk druk was. Die dijk is vanaf de drooglegging van Haarlemmermeer al voor het verkeer bestemd geweest.’’

Bouwplannen

Haarlemmermeer maakt nu weer nieuwe bouwplannen voor de westkant van Cruquius. ,,We hebben al een brief gestuurd: wij gaan dwars voor de kar liggen als niet eerst wordt gezorgd voor een goede ontsluiting’’, zegt Henny van Son. Want het verkeersprobleem is nu wel opgelost, maar het heeft jaren inzet gekost om dat voor elkaar te krijgen. Wat Cruquius betreft gaat de geschiedenis zich niet herhalen.

De overlast van het verkeer dat vroeger door Cruquius reed heeft ook iets opgeleverd: het nieuwe dorpshuis. ,,Toen er plannen waren om Cruquius Plaza te ontwikkelen hebben wij gezegd: wij willen best meewerken, als jullie iets voor ons doen. Daar hebben we dit dorpshuis aan te danken. De trots van Cruquius.’’ Terecht. Misschien wel het mooiste dorpshuis van Haarlemmermeer, is gebouwd en ingericht met mooie materialen. De toiletten passen zo in een vijfsterrenhotel.

De materialen zijn beschikbaar gesteld door de bedrijven in Cruquius, vrijwilligers hebben het pand ingericht. Een groep van dertig vrijwilligers onderhoudt het pand, waar veel activiteiten worden opgezet. Er is dan ook geen denken aan dat de buurtvereniging het pand overdraagt aan Meerwaarde, de stichting die alle dorps- en buurthuizen in Haarlemmermeer wel zou willen hebben. Het mag voor penningmeester Carola van Santen moeilijk zijn geweest om de touwtjes van 2013 aan elkaar te knopen, de buurtvereniging denkt er niet aan afstand te doen van het dorpshuis.

Vrijwilligers

De groep vrijwilligers is een belangrijk verschil met dertig jaar geleden. Het toenmalige dorpshuis stond zo goed als leeg, het verenigingsleven leek te zijn uitgebloeid. Dat is anno 2014 wel anders. De bollenvelden van Cruquius zijn vrijwel allemaal verdwenen, maar het verenigingsleven staat in bloei. Ondanks het feit dat er minder saamhorigheid is dan vroeger. ,,Je kent niet meer iedereen, dat is jammer. Maar de sociale controle is nog goed. Als er iemand op straat loopt te fotograferen en je kent hem niet vraag je je af ’wat doet die hier’.’’

Wensen zijn er nog genoeg in het dorp. ,,Als je naar de trottoirs kijkt is er vergeleken met dertig jaar geleden niets veranderd’’, zegt Co Peetoom. Net als toen zou het dorp graag een stoep langs de Oude Kruisweg tussen de Spieringweg en de Ringdijk willen. De drempels in die weg, aangelegd na een fataal ongeluk jaren geleden, mogen wel eens opgeknapt. Langs de Spaarneweg zou een fietspad niet misstaan.

De Cruquiushoeve aan de overzijde van de N201 leeft zijn eigen leven. In dat stukje Cruquius zijn twee dingen veranderd: er is een fietsbrug over de Ringvaart gekomen en de silo die jaren ongebruikt stond te verwaarlozen is gesloopt. Op die plek zijn peperdure appartementen gebouwd. Wie er wonen weten de dorpelingen niet. Het museum De Cruquius heeft wel goede contacten met de buurtvereniging. Cruquius-oost is eigenlijk een buurtschapje op zich. De bonte verzameling bedrijfjes langs de Kruisweg is niettemin kenmerkend voor de ondernemersbuurt die heel Cruquius vroeger was. Wie er rondloopt kan zien dat de sfeer van weleer hier nog heerst. Gezonde jaloezie, maar elkaar dulden.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.