Kans op meer tijd voor huurders De Egelantier

De gemeente wil het pand De Egelantier verkopen.

Henk Geist
Haarlem

De tientallen culturele organisaties die ruimte huren in De Egelantier in Haarlem krijgen wellicht wat meer tijd van wethouder cultuur en vastgoed Jack van der Hoek (D66) om een ander onderkomen te vinden. Dat zou betekenen dat ze niet per 1 januari, maar per 1 juli volgend jaar het pand moeten hebben verlaten.

Vertegenwoordigers van een groot aantal culturele instellingen waren donderdagavond aanwezig bij de raadscommissie Ontwikkeling, waar de huuropzegging op de agenda stond.

Hoewel al langer bekend is dat de gemeente het pand aan de Gasthuisvest wil verkopen, kregen ze pas een maand geleden officieel te horen dat dit per 1 januari is. ,,Dat was voor ons een grote schok, met name vanwege de extreem korte termijn’’, stelt Haya Maëla van Danshuis Haarlem, dat al 23 is gevestigd in De Egelantier.

Moeilijk

Voor veel culturele instellingen loopt het seizoen van september tot juli. Maëla: ,,De verkoop van het nieuwe seizoen is al gestart, terwijl niet duidelijk is of we komend seizoen wel een geschikte locatie hebben. We hebben regelmatig gezocht naar andere ruimtes in Haarlem, maar dat blijkt ontzettend moeilijk.’’ De datum 1 januari betekent dat ze midden in het seizoen moeten verhuizen naar een andere plek, die ook nog eerst moet worden verbouwd.

Wat betreft Van der Hoek verhuist een deel van de huurders naar een pand aan het Klein Heiligland. Dat moet nog geschikt worden gemaakt voor de verschillende organisaties, die ook niet allemaal te spreken zijn over dit alternatief.

Omhoog

Inpandig is er sprake van geluidsoverlast, de huur gaat flink omhoog en het gaat om tijdelijke huisvesting want de gemeente wil ook dit pand over een paar jaar afstoten. De organisaties bepleiten in ieder geval een uitstel van de verhuizing tot 1 juli 2016.

De meeste commissieleden gaven aan dat ze met de datum van 1 januari in hun maag zitten. Nader fractieberaad moet bij een aantal partijen duidelijk maken of ze willen instemmen met een half jaar respijt.

Van der Hoek wees erop dat dit betekent dat de gemeente moet opdraaien voor ongeveer 150.000 euro beheerskosten, een bedrag dat niet in de begroting is voorzien. Maar een half jaar uitstel was voor hem wel voorstelbaar.

Problemen

De problemen waren voor VVD’er Wybren van Haga aanleiding om de verkoop van De Egelantier weer ter discussie te stellen.

,,Het heeft als cultureel centrum altijd prima voldaan. Het is jammer dat we De Egelantier opgeven, helemaal nu er geen degelijk plan voor vervanging is. Het pand aan het Klein Heiligland is ook maar tijdelijk, waar zijn we dan in godsnaam mee bezig? Het gaat zo volledig fout en dan raken we al die leuke culturele organisaties kwijt. Kunnen we niet beter het pand Klein Heiligland verkopen in plaats van De Egelantier’’, vroeg hij zich af.

Ook de SP maakt zicht zorgen. Anne Feite Bloem: ,,Wij waren tegen het verpatsen van dit kroonjuweel. Hoe zorgen we er nu voor dat deze schat niet wordt vernietigd bij de verkoop van het pand?’’ De coalitie van D66, GroenLinks, PvdA en CDA houdt vast aan de verkoop.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.