Aanstekelijke waanzin met maffe pinguïns

Hans van der Berg

De hoofdrollen in de succesvolle animatiefilm ’Madagascar’ (2005) waren weggelegd voor een leeuw, een zebra en andere landzoogdieren.

De show werd echter gestolen door een kwartet paranoïde pinguïns. De absurdistische cartoongrappen van de geschifte zeevogels bleken nog beter tot hun recht te komen in hun eigen, door jeugdzender Nickelodeon geproduceerde, televisieserie.

In afleveringen van dik tien minuten binden de militante pinguïns steeds weer de strijd aan met vijanden die ze, gestoord als ze zijn, vooral zelf hebben verzonnen. De stronteigenwijze commandant Skipper, zijn ultra-intelligente adjudant Kowalski, hun trouwe soldaat Junior en de psychopatische messentrekker Rico vormen een goed op elkaar ingespeeld pinguïnpeloton, dat onverschrokken aan het knokken slaat. Of er nou echt gevaar dreigt of nep.

Na drie ’Madagascar’-films krijgen de populaire pinguïns nu hun eigen bioscoopfilm. Met zijn gelikte 3D-animaties lijkt die film meer op een ’Madagascar’-film dan op de veel goedkoper geanimeerde tv-serie. Ook de schurk met wie ze het aan de stok krijgen, is nog een tikje angstaanjagender en megalomaner dan gebruikelijk.

Monsterlijk

De boosaardige octopus Dave (in de Engelse versie sprekend met de dreigende lispelstem van John Malkovich) heeft als voormalige dierentuinbewoner een bijzondere aversie tegen pinguïns ontwikkeld. Zijn maffe meesterplan bestaat eruit dat hij de o zo schattige vogels net zo monsterlijk wil maken als hijzelf is. Deze variatie op een James Bond-plot dient als kapstok voor een reeks vlot uitgewerkte sketches. Met als hoogtepunt een compleet over de top gaande achtervolging door de kanalen van Venetië.

Je zou kunnen opmerken dat de film inhoudelijk weinig toevoegt aan de televisieserie, terwijl de beeldgrappen vooral voortborduren op de visuele humor in de ’Madagascar’-films. Maar al biedt de film weinig nieuws: alleen al de scène waarin de pinguïns in Tiroler lederhosen een peloton octopus-tegenstanders compleet in verwarring brengen, is de prijs van het bioscoopkaartje waard.

En wat te denken van een beeldgrap waarbij de vogels hun zwart-witte velletje gebruiken om ongezien een zebrapad over te steken. Amusant is ook de wisselwerking tussen de pinguïns en een met de modernste technologie uitgeruste elite-eenheid die bestaat uit Noordpoolbewoners. Dit blijken in de meest letterlijke zin tegenpolen van de puur op intuïtie drijvende Zuidpoolvogels.

’De pinguïns van Madagascar’ doen waar ze het best in zijn: de kijker aan het lachen maken met anderhalf uur aanstekelijke waanzin.

’De pinguïns van Madagascar’

Regie: Eric Darnell & Simon J. Smith

Vier sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.