Op weg naar 8 miljoen auto’s?

Peter Lodewijks

Het gaat erom spannen of het Nederlandse wagenpark dit jaar de acht miljoen zal weten aan te tikken. Want de groei lijkt er een beetje uit.

Op 1 januari van dit jaar stonden in Nederland 7,9 miljoen personenauto’s geregistreerd. Een kwart eeuw terug waren dat er nog ruim 5 miljoen. Het overgrote deel van de auto’s, 7,1 miljoen, stond op naam van een persoon. Omgerekend zijn er gemiddeld 420 auto’s per 1000 inwoners in Nederland, zo heeft het CBS becijferd.

In de periode 2000-2013 is het aantal auto’s per 1000 inwoners toegenomen met 18 procent, tot 420 vorig jaar. Dit jaar is dit aantal vooralsnog gelijk gebleven. Het aantal personenauto’s per 1000 inwoners is over het algemeen lager in stedelijke gemeenten. Amsterdam heeft het laagste aantal: 247 auto’s, Blaricum met 572 het hoogste. Tot de ’laagste’ tien gemeenten behoren naast Amsterdam ook de andere drie grote steden Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Maar ook in middelgrote steden als Haarlem, Groningen en Arnhem ligt het aantal auto’s een stuk onder het gemiddelde.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.