Trots Haarlem start petitie voor meer openbare wc’s

Trots Haarlem start petitie voor meer openbare wc’s
Haarlem

Trots Haarlem is weer een petitie begonnen voor meer openbare wc’s. Aanleiding is de aandacht van de media voor het tekort aan openbare toiletten, vooral voor vrouwen.

Enkele maanden terug is een vrouw beboet voor wildplassen in Amterdam. Ze vocht de boete aan omdat er te weinig openbare toiletten zijn voor vrouwen maar de mannelijke rechter oordeelde deze week dat ze dan maar in een plaskrul had moeten plassen.

Volgens fractievoorzitter Sander van den Raadt van Trots Haarlem is er maar één openbaar toilet voor vrouwen in Haarlem en dat is helemaal bij de Molenplas. Ook hij maakte zich in het verleden al sterk voor meer openbare toiletten.

Negen maanden geleden ging zijn petitie ’Hoge Nood Haarlem: Meer openbare toiletten in Haarlem’ al tijdelijk de lucht in. Toen ondertekenden 45 mensen haar. Van den Raadt hoopt nu op meer respons.

Prullenbak

,,Mijn voorstel is toen door wethouder Sikkema naar de prullenbak verwezen. Zij vindt dat mensen met hoge nood bij de horeca hun grote of kleine boodschap kunnen doen. Maar ’s nachts zijn de cafés dicht dus dat kan niet. Ik vind het ongehoord dat er maar één openbaar damestoilet is in Haarlem. Iedereen met hoge nood en zeker de meer dan twee miljoen buikpatiënten in Nederland verdienen fatsoenlijke voorzieningen.”

Dat het plaatsen van een openbaar toilet geen wettelijke taak is, vindt Van den Raadt geen argument. ,,Dan doen we helemaal niets meer in Haarlem.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.