Een goed gesprek in de buitenlucht

Marriët van Gelder, William Slotboom en Ester Saelman coachen het liefst in de buitenlucht.© foto UNITED PHOTOS/TOUSSAINT KLUITERS

Bart Boele
Hoofddorp

„Zullen we een stukje lopen?” De vraag van William Slotboom is een inkoppertje voor het interview. Net als Marriët van Gelder en Ester Saelman is hij outdoor lifecoach.

Vrijdag 27 januari geven ze een proeverij in het Haarlemmermeerse Bos, om te laten zien wat dat is. Vandaag vertellen ze over hoe dat in z’n werk gaat, wandelen met een outdoor lifecoach.

„Wij werken graag in de natuur”, zeggen Saelman en Slotboom. „We hebben onze technieken als coach en de natuur is eigenlijk de tweede coach.” Met een outdoor lifecoach het bos in, wat gebeurt er dan?

Boomknuffelen

Bomen knuffelen en een beetje praten over de zin van het leven? Nee, zeggen de coaches. „Wij laten klanten met metaforen uit de natuur hun leven zien. Kijken naar hun talenten, naar hun levensbalans en wat ze daarmee doen of kunnen doen. Ze laten luisteren naar hun gevoel.”

Even concreet maken. „Zie je al die bomen om je heen? Zoek er maar eentje uit die je aanspreekt”, zegt Slotboom halverwege het Haarlemmermeerse Bos. „Die boom? Omdat hij bladeren heeft en afwijkt van de rest? Wat denk je dat die keuze over jou zegt. Zie je dat de stam schuin loopt? De ene kant is je persoonlijke, de andere kant je maatschappelijke kant. Voel je jezelf in balans? Met zo’n boom en zulke vragen komt het gesprek vanzelf op gang.”

Saelman raakt helemaal enthousiast van een klimrek op de trimbaan. „Hier kun je echt van alles mee. Hindernissen in het leven, barrières in je ontwikkeling maar ook kansen om op een hoger niveau te komen. Het is gewoon een klimrek, maar in gesprekken en ook oefeningen kun je dat heel goed gebruiken om met mensen te werken. Een kruising van paden is nog zo’n mooie metafoor van het leven. Oh en kijk eens: een heuvel. Dat is de berg waar je tegenop kunt zien en hier kun je er gewoon tegenop lopen.”

„De eerste keer dat wij een wandeling maakten was je zo druk Ester, weet je nog. De vraag was om voor elke activiteit een tak te verzamelen. Je liep rond met zo’n bos”, zegt Slotboom. „Ik vroeg: loopt dat nou lekker, zo’n bos. Maak eens een selectie van al je taken en activiteiten, wat is belangrijk en wat minder belangrijk. Toen hield je nog een paar takken over. Dat liep toch een stuk makkelijker. Als je weet waar je eigen drukte vandaan komt, kun je andere keuzes maken dan je gewend bent.”

Marriët van Gelder uit Uithoorn werkt behalve als outdoor lifecoach ook als opnamecoördinator/avondhoofd in het Amsterdamse AMC. William Slotboom uit Sassenheim werkte jaren als projectleider bij de overheid en de Hoofddorpse Ester Saelman was directiesecretaresse. Slotboom en Saelman sloten die periode af met een flinke persoonlijke crisis en een ernstige overwerktheid. Daar kwamen ze uit door keuzes in hun leven te maken, naar hart en gevoel luisteren welke kant ze op zouden gaan.

„Dat klinkt al snel zweverig, maar dat zijn we niet”, zegt Slotboom. „We hebben jaren met de zakelijke aanpak gewerkt en die hebben we nog. Bij het Atma Instituut in Amersfoort hebben we een opleiding voor outdoor lifecoach gedaan, daar kennen we elkaar van.” „Voor mij ging daar een nieuwe wereld open”, vult Saelman aan. „Die wil ik graag met anderen delen.”

„Mensen vinden het eng om een coach om hulp te vragen”, weten de twee. „Ook als ze zelf wel in de gaten hebben dat het ze allemaal teveel wordt. Als het echt niet meer gaat lopen ze vast en komen ze via de huisarts bij een psycholoog terecht. In feite is het dan al te laat.”

Om die aanpak in de frisse buitenlucht uit te leggen wordt vrijdag 27 januari – weer of geen weer – de proeverij, de outdoor coachervaring, gehouden in Hoofddorp. Saelman werkt veel met mensen uit de gezondheidszorg en het onderwijs. Slotbooms markt is de genderproblematiek en Van Gelder is vooral gericht op trauma- en rouwverwerking.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.