Shaffy Symfonia op 80ste geboortedag bij Uitmarkt

Hanneke van den Berg

De levenskunstenaar zelf is er niet meer, maar de tachtigste geboortedag van Ramses Shaffy wordt groots gevierd.

Muzikaal, uiteraard. Collega-artiesten brengen hem op 31 augustus een gezongen eerbetoon bij de Amsterdamse Uitmarkt. Deze ’Shaffy Symfonia’ is rechtstreeks op tv te volgen.

Legende

Noem Ramses Shaffy gerust een legende in de Nederlandse showbusiness. De geboren Fransman met Egyptische wortels was acteur bij de Nederlandse Comedie, had glansrollen in musicals, speelde piano, zong en schreef liedjes. Klassiekers als ’Laat me’, ’Sammy’, ’Wij zullen doorgaan’, ’Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ en ’Pastorale’ (een duet met Liesbert List, geschreven door Lennaert Nijgh) gelden als parels van het Nederlandstalige repertoire en keren steeds terug in de Top 2000.

Musical

In 2009 overleed Ramses Shaffy. Hij werd 76 jaar. Een musical over zijn aangrijpende leven - met de stappen van adoptiekind naar podiumheld, een niet te lessen dorst en een niet te stillen honger naar de liefde - werd een succes in de theaters. Inmiddels werkt de Avro aan een dramaserie over zijn leven en werk. Deze reeks, met Noortje Herlaar en Maarten Heijmans in de hoofdrollen, komt vanaf januari op tv.

Maar eerst zet de Avro een groot Ramses-concert op touw om stil te staan bij de tachtigste geboortedag van de zanger. Bij deze ’Shaffy Symfonia’ bij de Uitmarkt op het Museumplein zingen Alex Klaasen, Jenny Arean, Remco Vrijdag, Martine Sandifort en Thé Lau liedjes uit het omvangrijke Shaffy-repertoire. Noortje Herlaar en Maarten Heijmans laten het publiek alvast proeven van de tv-serie en Liesbeth List en Rob de Nijs zullen voor het eerst samen een duet zingen. Cornald Maas, die de avond presenteert, noemt dit op voorhand al ’een spraakmakend optreden’.

Pure poëzie

De zangers worden begeleid door het Orkest Holland Symfonia en het combo van Cor Bakker, die een fan is van Shaffy. ,,Ramses was de grootste chansonnier die ons land heeft gekend’’, zegt de pianist. ,,Hij kon als geen ander gevoel en emoties in teksten verwoorden, waarbij pure poëzie ontstond. Zijn aanpak was creatief en origineel, wat betekent dat het nergens op leek, want hij ging zijn eigen weg. Bij zijn liedjes lopen tekst en muziek in één vloeiende lijn in elkaar over. Dat maakt het tot een genot om zijn werk te begeleiden. Vooral omdat de solisten die het zingen ook allemaal vakmensen zijn.’’

Ook op tv

Belangstellenden kunnen het concert ’Shaffy Symfonia’ op zaterdag 31 augustus gratis bijwonen op het Museumplein. De Avro zendt het evenement die avond vanaf 21.10 uur rechtstreeks op tv uit op Nederland 2.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.