’Muur van staal’ duikt op in stad

Annalaura Molducci a.molducci@hollandmediacombinatie.nl
Haarlem

Op de zuidelijke kop van de Grote Houtstraat worden momenteel de fietsenrekken vervangen, maar de Fietsersbond is er niet blij mee.

De nieuwe rekken worden namelijk een kwartslag gedraaid. De fietsenrekken staan niet langer in een rij langs de rijbaan maar dwars op de straat. De Fietsersbond vindt dat maar niets.

Volgens Jaap Moerman van de bond staan de fietsen nu zo dicht op elkaar dat fietsers niet meer fatsoenlijk kunnen in- en uitparkeren. ,,Bovendien kan de voetganger er alsnog niet tussendoor. Dit kan niet de bedoeling zijn.”

Moerman: ,,De gemeente wil de rekken in zo’n richting plaatsen dat de doorgangen open blijven voor voetgangers. Er is al geklaagd over een muur van staal die nu verrijst in de winkelstraat. De tijd zal het leren of dit een goede optie is. Wethouder Cora-Yfke Sikkema (GroenLinks) zegt dat ze de nieuwe opstelling wil uitproberen, en dat ze het gedrag van fietsers en voetgangers wil gaan monitoren.”

Moerman zegt dat de Fietsersbond in een eerder stadium toen de plannen werden besproken twijfels heeft geuit of deze aanpak wel slim is. Moerman: ,,Immers, op drukke momenten, als alle fietsenrekken vol zijn, gaan mensen hun fiets op de standaard zetten in dezelfde richting als de naburige rekken. Met dat parkeren groeit de muur van fietsen dan richting de winkelpuien, of de straat op. De rommeligheid en hinder wordt dan alleen maar erger.”

Rups

Moerman kent de stad op zijn duimpje: ,,In de Cronjéstraat en de Zijlstraat kan je dat goed zien. In de oude situatie groeit de sliert fietsen als een rups de Grote Houtstraat in, maar dat is minder hinderlijk. Een effectieve methode om het looppad naar de winkels fietsvrij te houden is het uitleggen van rode lopers, zoals winkeliers in de Zijlstraat dat doen.”

In totaal komen er in de Grote Houtstraat wel 88 fietsparkeerplaatsen bij door de rekken anders neer te zetten. In het verleden klaagden winkeliers en winkelende mensen steen en been over het gebrek aan parkeerplaatsen. Vaak werden fietsen her en der geparkeerd met alle narigheid van dien.

De gemeente was vrijdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.