Wijn proeven à la carte bij Raecks in Haarlem

Jan Willem Nienhuys: ,,Je kunt mensen het verschil laten proeven tussen de ene chardonnay en de andere.’’© Foto United Photos/Paul Vreeker

Margot Klompmaker

Je hebt vrienden uitgenodigd voor een gezellig etentje. Nu nog een goede wijn erbij. Daar sta je dan in de supermarkt voor de schappen.

Je weet nog net dat rode wijn beter bij vlees past en wit bij vis. Maar de hoeveelheid soorten wijn en aanprijzingen maken duizelig. De etiketten spreken over ’vol aroma, bloemig, stuivend, toast, mineralig’. Ze beloven dat je bessen en bramen gaat proeven, perziken, een vleugje kaneel, hout, groene appel, citroen, amandelen, zelfs een dropsmaak. ’Prima keus voor een gedenkwaardig moment’. Of ’Voor als je het leven wilt vieren.’ Wat moet je nemen? Kon je ze maar even proeven.

Wijnkast

Nou, dat kan bij proeflokaal-hotel Raecks op de hoek Raaks en Zijlvest in Haarlem. Het bedrijf is een tijd geleden aangekocht door de Bloemendaalse ondernemer Elout Stevens en heeft een verfrissende opknapbeurt gekregen. Nieuw element is het proeflokaal annex wijnkoperij. In een speciale kast staan 32 wijnen open die je kunt proeven. Je bepaalt zelf welke wijn en de hoeveelheid. Er is de keus uit wit, rood en rosé wijnen uit de hele wereld. ,,Leuk hè’’, glundert bedrijfsleider Jan Willem Nienhuys. ,,We krijgen steeds meer mensen binnen om wijnen te proberen.’’

Het dispensersysteem is door Elout Stevens zelf ontwikkeld. ,,Het wordt inmiddels verkocht in 54 landen’’, weet Nienhuys. Het concept is simpel, zelfs voor wie van toeten noch blazen weet op wijngebied. Je koopt bij Raecks een kaart met een bepaald tegoed. Je kiest een wijn uit die je wilt proberen. Je steekt je kaart in het apparaat en bepaalt de hoeveelheid wijn (een kwart glas, half vol of vol).

Houd een glas bij de fles en hopla, daar verschijnt je wijn. Denk niet: een kwart glas is niks. Dat valt reuze mee. Zo kun je van alles uitproberen voor een redelijke prijs. ,,Gemiddeld kost een vol glas zes euro, een kwart glas 1,50.’’

Stikstof

Het concept slaat aan, ervaart Nienhuys. ,,Natuurlijk kun je goede wijn kopen bij de supermarkt of de slijter. Bij de laatste kun je ook advies krijgen. Maar dat zegt nog niet veel. Wat de slijter prima wijn noemt, vindt jij misschien niets. Dan kun je beter eerst hier iets uit komen zoeken.’’ Want de geproefde wijnen kun je bij Raecks kopen. De prijzen variëren van 5 tot 35 euro. ,,Er is voor iedere portemonnee iets bij.’’

De geopende wijnen blijven goed dankzij een speciaal stikstofsysteem. De wijnen komen uit de hele wereld: Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Nieuw Zeeland, Californië, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika. Er zitten biologische wijnen tussen en bijzondere wijnen uit Libanon en Marokko. ,,We hebben zelfs wijn uit eigen land. Hier, proef maar eens deze wijn uit Zeeland. Er zijn zeker meer dan 100 serieuze wijnboeren in ons land. Daarvan wilden wij er graag een bij hebben.’’

Terwijl Jan Willem met de krant praat, komen er regelmatig mensen de bar binnen om een wijntje te tappen. ,,Wereldsysteem’’, vindt een van hen. ,,Bovendien is dit een stuk gezelliger dan in je eentje thuis drinken.’’

Nienhuys weet het nodige van wijnen en zit vol verhalen over de wijnen die hij verkoopt. ,,Kijk, hier heb ik een wijn van de merlot-druif. Een echte smaakbom. Dat komt omdat deze boer al voor de oogst de wijnstokken doorsnijdt. Daardoor wordt het sap geconcentreerder en dat proef je.’’

Of neem de wijn van de pecorino-druif uit Italië. ,,Niet alleen mensen vinden die lekker, ook de schapen die er rondlopen. Die grazen de wijnstokken kaal. Dus moeten boeren alle mogelijke moeite doen om de dieren uit hun wijngaard te houden. Je ziet het voor je! Zo’n verhaal maakt een glaasje nog lekkerder. ’’

Nienhuys kan goed adviseren voor wie er niet uitkomt. ,,Het leuke is dat je mensen het verschil kunt laten proeven tussen de ene chardonnay en de andere. Of iemand komt binnen en zegt: ik houd niet van Riesling. Dan laat ik iemand iets proeven, want de ene Riesling is de andere niet. Ik ben reuze tevreden als die persoon zegt: lekkere wijn. Daar doen we het voor.’’

Sommeliers

Zeker vier keer per jaar komen er andere wijnen om het spannend te houden. ,,We hebben een paar grote huizen, maar we werken vooral met kleine producenten die goed zijn, maar die je niet snel in de winkel zult vinden.’’

De formule slaat aan, ervaart Nienhuys. ,,Ik krijg allerlei bezoekers over de vloer. Ook mensen die een wijncursus hebben gehad en zelfs sommeliers. Sommige mensen komen een keer proeven en nemen de volgende keer hun vrienden mee omdat ze het zo leuk vinden. Hier kun je een paar slokken Libanese wijn drinken waarvan de fles in de winkel 35 euro kost. Zo heb je een bijzondere wijn voor de prijs van een biertje. Dat is leuk toch?’’

Duidelijk is dat Jan Willem Nienhuys een grote passie heeft voor wijn. ,,Zeker, ik kan me geen dag zonder een glaasje wijn voorstellen’’, lacht hij.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.