'Leuk'

Hein Flach

Eens in de zoveel tijd heb ik het genoegen mee te mogen vliegen met onze fotograaf Paul Vreeker.

Met een bovendekker (Cessna, eenmotorig, vleugel boven de cockpit) vliegen we dan naar ons fijne verspreidingsgebied om vanaf 1.100 voet luchtfoto’s te maken.

De taakverdeling aan boord is vrij simpel. Links zit Nanne, de piloot. Hij heeft de stuurknuppel in handen en onderhoudt contact met de luchtverkeersleiding. Af en toe maakt hij ferme bochten naar links of rechts, of we gaan in een duikvlucht. Je weet nooit wanneer.

Naast hem zit Paul met zijn camera’s. Dient zich een onderwerp aan, dan klapt hij een raam omhoog en steekt de lens naar buiten. Zo’n klapraam dat zich ook in een lelijke eend bevindt. Achterin zit ik. Ik moet roepen waar we heen moeten. Op verschillende lijstjes heb ik de onderwerpen genoteerd.

’Ga je weer vliegen? Leuk’, zeggen collega’s steevast. Maar leuk is toch niet het juiste woord. Het is keihard werken. Want het vliegtuig is binnen een seconde voorbij een onderwerp.

Wil je de Grote St.-Bavo én de Nieuwe Groenmarkt fotograferen, dan moet je twee rondjes maken. Met de kans dat de piloot een duikvlucht inzet terwijl de fotograaf het klapraam opent.

De orkaan die dan achterin ontstaat, maakt alle lijstjes nutteloos. Ik ben altijd blij als we, met trillende benen, weer veilig op de grond staan.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.