Analyse: VVD Haarlem lijkt slechte verliezer parkeerreferendum

Max Sipkes
Haarlem

„De lage opkomst bij het parkeerreferendum is het gevolg van de beslissing de volkspeiling in de vakantieperiode te houden.” Dat beweert althans de VVD in Haarlem. Klopt dit argument of is de VVD een slechte verliezer?

Het referendum is ongeldig omdat de opkomst van 30 procent niet is gehaald. De Haarlemse VVD weet zeker dat dat komt door de gekozen datum. Het is het meest gehoorde argument van voorstanders en indieners van het referendum.

De opkomst was afgelopen woensdag 18,51 procent. (23.798 mensen brachten een stem uit). Zou een andere datum wel 30 procent van de stemgerechtigden op de been hebben gebracht?

Een woordvoerder van de ANWB ziet in Noord-Holland geen grote verhuizingen naar vakantieadressen. Ze wijst erop dat de bouwvak in de Haarlemse regio op 7 augustus begint. Pas volgende week zaterdag wordt voor onze regio de echte uittocht van vakantiegangers verwacht.

(Lees hier: Uitkomst parkeerreferendum houdt Haarlemse gemeenteraad nog wel even bezig)

Ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd waren afgelopen week nog wel aan huis gebonden, de schoolvakanties beginnen na vandaag. Leerlingen van middelbare scholen waren woensdag mogelijk al wel de stad uit.

De aantrekkingskracht op 16- en 17-jarigen, die voor het eerst mochten stemmen, leek woensdag niet groot. Onze verslaggevers, die veel stembureaus bezochten, zagen er één.

De maanden mei tot en met september zijn het meest favoriet bij vakantiegangers. Maar de spreiding is dan groot. Mensen zonder kinderen mijden de schoolvakanties doorgaans.

Het Spaarne Gasthuis, een werkgever met drieduizend personeelsleden, keek in de vakantieregistratie. Deze week ging het globaal om evenveel vrije dagen als in de weken ervoor. Het ziekenhuis voorziet dat na volgende week wel meer mensen hun vakantie opnemen.

Verkeer

Die inschatting maakt ook personeelszaken van de gemeente Haarlem, waar bijna twaalfhonderd mensen werken. „Deze maand zien we dat iets meer mensen vrije dagen opnemen dan een maand eerder.” De verwachting is dat het er in augustus aanzienlijk meer zijn.

Ook het verkeer is een indicator. Rijkswaterstaat bekeek op verzoek van deze krant de drukte op de A9. De woordvoerster is stellig: „De vakanties zijn rond Haarlem echt nog niet begonnen. De ochtendspits was afgelopen maandag en dinsdag drukker dan diezelfde dagen een maand eerder.”

De gemeenteraad kreeg van de referendumcommissie het advies om de raadpleging later dit jaar te houden omdat op 19 juli al meer mensen weg zijn of met hun gedachten bij hun vakantie. De raad vond het vakantieargument niet heel zwaarwegend.

Belangrijker overweging was dat uitstel van de parkeermaatregelen gevolgen heeft voor de gemeentekas (80-duizend euro per maand).

Vijdagavond vergadert de gemeenteraad. De VVD moet snel op zoek naar betere argumenten.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.