Veiligheidsregio: Vrijwillige brandweer Haarlem Oost is uitgeblust

Jacob van der Meulen
Haarlem

De vrijwillige brandweer Haarlem Oost wordt volgende week opgeheven als het bestuur van de Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) zijn zin krijgt.

In een brief aan de gemeenteraad maakt burgemeester Bernt Schneiders deze week bekend dat het dagelijks bestuur van de VRK de vrijwilligersploeg in Schalkwijk wil opheffen. Als het algemeen bestuur dat standpunt maandag naar verwachting overneemt, dan is het einde oefening voor de zeventien brandweermannen.

Voldoende dekking

Burgemeester Schneiders, ook voorzitter van de VRK, is binnen het regionale samenwerkingsverband van brandweer, GGD en ambulancedienst de enige voorstander van handhaving van de vrijwilligersploeg. De rest vindt dat de beroepsbezetting in Oost voldoende dekking biedt. Onder gelijke omstandigheden zijn in Haarlemmermeer en Velsen ook al vrijwilligersploegen opgeheven. De bezuinigingen die dat opleverden zijn over de tien deelnemende gemeenten verdeeld. Vanuit regionale solidariteit zou dat ook met de Haarlemse bezuinigingen moeten gebeuren, vinden zij.

Handhaving van de ploeg in Oost zou bijdragen aan ongelijkheid in de organisatie.

Sociaal plan

In zijn brief aan de gemeenteraad wijst Schneiders erop dat er een sociaal plan is voor de vrijwillige brandweerlieden. Zij kunnen zelfs in dienst blijven bij de VRK bij de ondersteunende diensten of in de brandpreventie. Vrijwilligers die dat niet willen, kunnen aanspraak maken op een afkoopsom.

Eigen rekening

De Haarlemse gemeenteraad heeft steeds gestreden voor behoud van de vrijwilligersploeg in Oost. De meerkosten daarvan, twee ton, nam Haarlem voor eigen rekening. De andere deelnemende gemeenten zouden daarmee niet worden benadeeld.

Democratisch

In een persverklaring vraagt de fractie Trots Haarlem zich af: ,,De gemeenteraad is het hoogste democratisch gekozen orgaan dat zeggenschap heeft in de VRK. Als de democratie het zo te verduren krijgt in een regionaal samenwerkingsverband, moeten we als gehele raad eens goed kijken hoe we samenwerkingsverbanden aan willen gaan.''

Tekort

De brandweer is sterk afhankelijk van de vrijwilligers die tachtig procent van het korps uitmaken. Het probleem is alleen dat ze onvoldoende over het gebied verspreid wonen. Zo is er in Oost een teveel aan vrijwilligers, terwijl in Spaarndam en Zandvoort juist een tekort aan bestaat.

Het algemeen bestuur van de VRK neemt maandag in een openbare vergadering zijn besluit.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.