Ontbijten met vertaler nieuwe Dan Brown

Redacteur Haarlem
Haarlem

Vertalers die in bunkers zitten, militair versleutelde usb-sticks en bodyguards naast computers. Dit alles werd gedaan om te voorkomen dat Inferno uitlekte, het nieuwe boek van de Amerikaanse Dan Brown.

De binnentuin van boekhandel H. De Vries in Haarlem was woensdag één van de vele plekken in de wereld waar Inferno werd gepresenteerd. Tijdens een ontbijt vertelde Erica Feberwee, één van de drie Nederlandse vertalers over het bijzondere proces waarbij zij was betrokken.

De vertalers moesten zich houden aan een strikt embargo. Tot de officiële verschijning mochten zij niets zeggen over het boek. Voor Feberwee was het niet moeilijk om haar mond te houden. ,,Er is niemand geweest die wijntjes bleef inschenken om ervoor te zorgen dat ik iets losliet’’, lacht ze.

Maar waar Inferno over gaat, wil Feberwee nog niet zeggen. Zij licht slechts een tipje van de sluier op: ,,Hoofdpersoon Robert Langdon beleeft opnieuw een spannend avontuur. Het verhaal gaat over een probleem waar iedereen mee te maken heeft’’, zegt ze met een mysterieuze klank in haar stem. ,,Meer verklap ik niet. De Nederlandse eindredacteur zegt dat Inferno het eerste boek van Dan Brown is dat de opiniepagina’s gaat halen.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.