Haarlemmermeer: Drie miljoen extra nodig voor zorg

Bart Boele
Hoofddorp

Haarlemmermeer heeft dit jaar en in 2018 in totaal 3,1 miljoen euro extra nodig voor zorg en uitkeringen. Dat komt omdat het Rijk minder geld geeft terwijl steeds meer inwoners bijstand nodig hebben.

Voor dit jaar is er nog 1,8 miljoen beschikbaar. De 1,3 miljoen die in 2018 nodig is gaan B en W vragen aan de gemeenteraad. Haarlemmermeer wordt 3,7 miljoen euro per jaar gekort door de rijksoverheid.

Met het ’Haarlemmermeerse model’ lijken goede resultaten te worden geboekt. Hoofdpijler van die aanpak is vroegtijdig mensen te helpen die in problemen komen, bijvoorbeeld omdat ze hun werk kwijtraken. Zulke lichte zorg direct geven voorkomt dat ze langdurig van een uitkering afhankelijk worden.

Voor die aanpak worden diverse proeven gedaan. In Nieuw-Vennep bijvoorbeeld zijn alle driehonderd inwoners met een uitkering opgeroepen voor een gesprek. Bijna iedereen (97 procent) is gekomen. In zo’n gesprek wordt gekeken naar de mogelijkheden van full- of parttime werk of vrijwilligerswerk als dagbesteding als opstap naar een betaalde baan.

,,We boeken goede resultaten’’, zegt HAP-wethouder Ap Reinders. ,,Ook omdat mensen die in de loop der jaren aan hun lot werden overgelaten nu kunnen rekenen op persoonlijke aandacht en zoeken naar mogelijkheden.’’ Als de proef slaagt wordt ook in de rest van Haarlemmermeer deze persoonlijke aanpak toegepast.

Deze aanpak is nodig, omdat het aantal uitkeringen stijgt. Sinds de jaren tachtig werden het er steeds minder, maar tussen 2013 en 2016 is het aantal aanvragen verdubbeld tot vierhonderd per jaar. Er wordt extra personeel ingezet want Haarlemmermeer doet er alles aan om mensen de uitkering uit te krijgen, liefst richting betaald werk. Daar is wel extra geld voor nodig.

Een andere ijzer in het vuur is de wijkgerichte aanpak. Als alle wijkbewoners en hun persoonlijke situatie bekend zijn is het makkelijker om iets voor hen en hun situatie te doen. Dat kan met zorg als het nodig is, maar ook met vrijwilligerswerk, sport en ontmoetingsactiviteiten. Die kunnen weer voorkomen dat duurdere vormen van dagbesteding nodig zijn.

Alles waardoor mensen zich beter voelen en betrokken worden bij de samenleving is goed. In de Hoofddorpse wijk Overbos wordt geëxperimenteerd met ’welzijn op recept’: de huisarts kijkt naar alternatieven voor medicatie of behandeling. Een zinvolle dagbesteding kan eenzaamheid voorkomen en daarmee lichamelijke klachten.

Handhaving om te kijken of mensen terecht een uitkering hebben levert ook resultaat op. Haarlemmermeer verwacht tien procent van de aanvragen voor een uitkering te kunnen ondervangen door bij het eerste gesprek al te kijken of er alternatieve mogelijkheden zijn.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.