Reddingbootbouwer Verhoef in Aalsmeerderbrug: een best bewaard geheim

Bart Boele
Aalsmeerderbrug

Misschien wel het best bewaarde geheim van Haarlemmermeer: reddingbootbouwer Verhoef in Aalsmeerderbrug. Het 73 jaar oude bedrijf exporteert 95 procent van de omzet en heeft alleen een Engelstalige website. Vandaar misschien dat Verhoef zo onbekend is in Haarlemmermeer.

Verhoef ’doet’ in gangways ofwel loopplanken voor alle mogelijke schepen en reddingboten.

,,Mijn vader kreeg in 1959 het idee om reddingboten te bouwen die vanaf een schip of een booreiland in zee vallen. Dat gaat sneller en is veel veiliger dan in geval van nood de reddingboot eerst met lieren vanaf het moederschip in zee te takelen’’, vertelde directeur Martin Verhoef gisteren aan burgemeester en wethouders tijdens een werkbezoek.

,,Mijn vader kreeg destijds geen poot aan de grond, omdat het systeem nog niet bestond. Inmiddels wordt het wereldwijd toegepast.’’

Noodweer

Verhoef bouwt aluminium reddingboten, die zijn steviger dan polyester exemplaren. Dat moet ook wel, want soms zitten er zeventig mensen in die van 25 of zelfs veertig meter hoogte richting zee worden gelanceerd vanaf een schip of een boorplatform. Meestal in noodweer met windkracht 12 en golven van zestien meter hoog.

Het bedrijf is begonnen in Aalsmeer, aan de overzijde van de Ringvaart waar nu nog een testinstallatie in gebruik is. Verhoef senior kocht in 1946 zeventien hectare grond aan de overkant van boer De Ruiter. Daar zijn nu naast Verhoef nog vijf bedrijven gevestigd. Verhoef doorstaat, met enige moeite, de economische crisis. Het bedrijf levert aan 73 landen op alle continenten.

Gigantisch

Na Verhoef stond datacenter Interxion op Schiphol-Rijk op het programma van het werkbezoek. Onderweg bleek een probleem van dit stukje Haarlemmermeer: zie de weg maar eens te vinden. De delegatie reed herhaaldelijk verkeerd, ook omdat Interxion vier gebouwen op Schiphol-Rijk heeft. Interxion streek in 1998 in de polder neer. ,,Wij hebben hele grote gebouwen waar de servers van bedrijven staan’’, zegt directeur Michel van Assem en hij zegt geen woord te veel.

Gigantische panden voorzien van elektra, koeling, beveiliging en heel veel netwerken van bedrijven. B en W werden ontvangen in een van de zeven panden van het Nederlandse Interxion, dat in 11 landen in Europa 38 vestigingen heeft. Altijd met een stabiel netwerk en een backup-systeem. In het pand AMS7 worden momenteel acht generatoren geplaatst om de stroomvoorziening minimaal 24 uur over te nemen voor het geval de elektriciteit uitvalt.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.