Nieuw platform voor zelfbouwers in Haarlem

Henk Geist
Haarlem

Een ’zelfbouwzwerm’, zo noemen ze zichzelf. Het gaat om een verzameling mensen die hun eigen huis willen bouwen of flink verbouwen. De zwerm of ook wel ’community’ bestaat uit potentiële zelfbouwers, ambtenaren, architecten, grond- en vastgoedeigenaren en andere bouwprofessionals. Ze hebben sinds deze week een eigen platform in Haarlem.

Donderdagmiddag was er voor hen een eerste ’inspiratiebijeenkomst’ in Belcanto, het voormalige belastingkantoor in Schalkwijk.

Dat gebeurde op initiatief van de gemeente en RBIJ Haarlem, die beiden het zelfbouwen in Haarlem willen stimuleren en echt van de grond willen krijgen. Wat betreft de gemeente ontstaat er een Haarlems platform voor zelfbouwers. De gemeente heeft ook een heuse ontwikkelstrategie op papier gezet en locaties aangewezen waar zelfbouwers mogelijk aan de slag kunnen.

Groeiende vraag

Haarlem wil het mogelijk maken dat er jaarlijks gemiddeld twintig tot dertig woningen worden gebouwd door zelfbouwers op locaties die de gemeente in eigendom heeft.

Want, zo stelde wethouder Wonen Joyce Langenacker (PvdA) donderdag, ,,hoe mooi is het om je eigen huis te bouwen of te verbouwen. Dat je iets kunt maken dat echt van jezelf is. Daar is ook in Haarlem een groeiende vraag naar, maar de beschikbaarheid van kavels het is nog niet vanzelfsprekend. Daarom willen wij als gemeente zelf kavels of vastgoed ter beschikking stellen voor zelfbouwers. Maar we kunnen het niet alleen, ook andere grondeigenaren en ontwikkelaars zullen meer oog moeten krijgen voor zelfbouwers.’’

In het platform dat de gemeente voor ogen heeft moeten kennis en informatie worden gebundeld waarmee iemand die zijn eigen huis wil gaan bouwen verder kan worden geholpen. Want de zelfbouwer krijgt te maken met een ’bureaucratie aan vergunningen’, zo beseft ook Langenacker.

,,Het is voor bewoners ingewikkeld om het voor elkaar te krijgen, het bouwproces is redelijk intensief. Daarom willen we een community laten opbloeien van zelfbouwers, waar mensen terecht kunnen met vragen en oplossingen en creatieve ideeën aangereikt kunnen krijgen.’’

Locaties

In de ontwikkelstrategie worden acht locaties benoemd waar zelfbouwers aan de slag kunnen.

Die liggen vooral in Haarlem-Oost en Schalkwijk, zoals aan de Stockholmstraat, Floris van Adrichemlaan, Terschellingpad of de Zwemmerslaan. Op de laatste plek zouden op termijn minstens 25 zelfbouwers aan de slag moeten kunnen.

Maar ook het pand van de voormalige slaaphoek aan de Bakenessergracht wordt nu door de gemeente verkocht met de bedoeling dat de nieuwe eigenaren zelf het pand flink gaan verbouwen.

De Haarlemse ’zelfbouwzwerm’ werd donderdag voorzien van een eigen logo en een facebookpagina.

eer informatie over zelfbouwen in Haarlem is vanaf nu te vinden op www.haarlem.nl/zelfbouw.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.