Dierenambulance Haarlemmermeer stopt ermee

Joost Veenstra
Hoofddorp

Dierenambulance Haarlemmermeer kapt er noodgedwongen mee. De dienst voor huisdieren laat weten dat het redden van zwerfdieren in de polder financieel niet meer haalbaar is.

Ritjes met een ambulance om zwervende dieren op te halen worden al sinds februari niet meer vergoed. Tot november betaalde de dierenambulance de reisjes zelf. ,,We hebben nog vijfduizend euro aan openstaande facturen bij de gemeente’’, zegt voorzitter Renee Robben van stichting Dierenambulance Haarlemmermeer. Robben spreekt van een ’gemeentelijk probleem’.

,,Het is zwaar balen, ja’’, verzucht de voorzitter. De laatste rit om een dier te redden vond plaats in oktober. Hierna verwees de dierenambulance telefoontjes over een vermiste kat door naar de dierenbescherming in Haarlem. ,,We kunnen toch niet de ritjes zelf blijven betalen?’’, vraagt Robben zich af.

Ze heeft namens de dierenambulance in februari nog een brief geschreven aan de toenmalige gemeenteraad. ,,Maar ik kreeg ’ontwijkende’ antwoorden’’, betreurt ze.

Afspraak

Secretaris van de stichting Robert Vons baalt eveneens als een stekker. ,,De gemeente heeft een afspraak met de dierenbescherming, die ze sloot in 2011. Wij kregen de ritjes vroeger nog gewoon vergoed.’’ De afspraak met de dierenbescherming lijkt de dierenambulance de kop te hebben gekost. Op deze manier komt er dus een einde aan ruim tien jaar Dierenambulance Haarlemmermeer.

Een gemeentewoordvoerder zegt dat het klopt dat de ritten niet zijn vergoed. ,,Dat is omdat we zijn overgestapt op de dierenambulance van de dierenbescherming’’, aldus de zegsman.

Vons vertelt dat er bij de stichting dagelijks genoeg meldingen binnen kwamen uit de polder. Hij kwam vijf jaar geleden als vrijwilliger terecht bij de dierenambulance; eerst als chauffeur, later als secretaris van het bestuur. Wat hem nu rest? ,,De stichting goed afsluiten, dat is nu het onderwerp van overleg met voorzitter Robben.’’

Hartverwarmend

Op de Facebookpagina van Dierenambulance Haarlemmermeer staan hartverwarmende reacties van inwoners van de gemeente. Maar ook balende quotes verschijnen onder het bericht over dat de dierenambulance stopt, zoals: ,,Dat krijg je ervan als je het geld stopt in een paar peperdure bruggen en een peperduur sportcomplex. Dan blijft er weinig meer over voor echt zinnige dingen.’’ De reactie valt in de smaak en heeft gistermiddag al meer dan tien duimpjes opgeleverd.

Drie ambulances moeten terug naar de leasemaatschappij en zes vrijwilligers belanden op straat.

Dierenbescherming Noord-Holland Zuid neemt alle ritten in Haarlemmermeer definitief over. Zij zijn 24 uur per dag te bereiken op 023-5246899.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.