Geld voor een derde van kerktoren binnen

Bart Boele
Rijsenhout

Ruim een derde is binnen: 26.372 euro voor de toren bij de nieuwe kerk die in het Rijsenhoutse centrum gaat worden gebouwd.

Er wordt inmiddels een jaar geld ingezameld om de nieuwe protestantse kerk van een toren te voorzien.

De winkeliers van het dorp doen mee met een speciale actie, die tot nu toe 2.451 euro heeft opgeleverd. De komende zomerweken heeft de actie vakantie. Vanaf september zijn er weer speciale aanbiedingen van de middenstand waarmee klanten mee kunnen sparen voor de toren.

Voor de kerktorenactie zijn speciale postzegels verkrijgbaar bij de lokale supermarkt. Wie tien zegels koopt, sponsort de torenactie met 2,50 euro. Verder worden allerlei acties bedacht door Rijsenhouters tot en met het verkopen van zelfgebakken koekjes.

De bouw van de nieuwe kerk begint na de zomer. De opening is gepland in mei 2015. Dat is precies twee jaar nadat de protestantse Ontmoetingskerk door brand werd getroffen. Aanvankelijk werd gekeken naar het herstel van het bestaande gebouw, maar sloop en nieuwbouw bleek voordeliger.

Het ontwerp voor de nieuwe kerk is gemaakt door ENZO architectuur & interieur uit Burgerveen, nadat drie bureaus hun ideeën mochten presenteren aan het kerkbestuur.

De brandverzekering dekt een deel van de schade, maar de kerkgemeente moet voor de nieuwbouw 300.000 euro bijdragen. Dat is exclusief de kerktoren. Die kost 60.000 euro en daarvoor worden de acties in het dorp gevoerd. Tot het nieuwe gebouw klaar voor gebruik is worden de kerkelijke activiteiten gehouden in collega-kerk Het Lichtbaken van de Nederlands Gereformeerde Kerk aan de Aalsmeerderweg en dorpshuis De Reede, dat aan de Schouwstraat tegenover de afgebrande kerk staat.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.