Brand Boesingheliede: eerder molotovcocktail

Hoog boven de verwoeste loods probeert een brandweerman resterende vuurhaarden te bestrijden.© fotohmc

Hein Flach
Boesingheliede

Een woordvoerder van de politie bevestigt dat maandagochtend een molotovcocktail in het voorste gedeelte van de loods in Boesingheliede is gegooid, dezelfde loods die nog geen 48 uur later volledig uitbrandde. ,,Maar dat zegt helemaal niets over de brand van woensdag’’, haast de politiewoordvoerder zich te zeggen.

Om 04.10 uur kwam volgens een zegsvrouw van de Veiligheidsregio Kennemerland de eerste melding binnen van brand in een loods aan de Schipholweg in Boesingheliede. Toen de brandweerwagens in colonne arriveerden, stond het pand al in lichterlaaie en werd opgeschaald naar zeer grote brand.

De rookpluim trok over de nabijgelegen A9 en was door passagiers vanuit landende vliegtuigen duidelijk te zien. Diverse passagiers plaatsten daarvan foto’s op sociale media. De Schipholweg werd ter plaatse in beide richtingen afgesloten. De luchthaven ondervond overigens geen problemen van de hevige rook.

Opmerkelijk is wel dat er in Boesingheliede en - ook in het nabijgelegen bedrijventerrein De Liede in Vijfhuizen - het afgelopen jaar meerdere keren brand is geweest. Ook zeer grote.

Inbraakalarm

Afgelopen maandag, 31 juli, kreeg de politie om 6.30 uur melding van een inbraakalarm. Toegesnelde agenten zagen dat in het pand een brandje woedde. Dat werd al snel geblust. De politie liet toen niet weten hoe de brand vermoedelijk was ontstaan, namelijk door een molotovcocktail.

Volgens buurvrouw Selina Severs was het aquariumbedrijf doelwit van de aanslag. Dat bedrijf zit al een jaar of zes in het pand. Het achterste gedeelte van de loods werd gebruikt als onderkomen voor cateringbedrijf Twin. Die onderneming zit er al 26 jaar, volgens een medewerker die woensdagochtend naar de nabluswerkzaamheden van de brandweer stond te kijken.

Autobedrijf

Vorige week, op donderdag 27 juli, werd een autobedrijf aan de Steekas, midden op bedrijventerrein De Liede nabij Boesingheliede, getroffen door een grote brand. Het autobedrijf leed forse schade.

Grote rookwolken trokken omhoog in de lucht naast de aanvliegroute van de Polderbaan. Eén persoon die rook had ingeademd raakte licht gewond. De oorzaak van de brand is onduidelijk.

Langs de Schipholweg in het langgerekte bedrijvendorp Boesingheliede ontstond ook op 13 maart 2017 om onopgehelderde reden brand in een loods.

,,Er gebeurt hier van alles in Boesingheliede, je hebt geen idee wat er in al die loodsen zit'', liet een een omwonende die anoniem wenste te blijven, zich tegenover een verslaggever van deze krant ontvallen. ,,De politie weet het, de brandweer weet het. Niemand doet iets.''

Op vrijdag 28 oktober 2016 ontstond brand in een grote wasserij in Boesingheliede. Zes medewerkers raakten gewond. Op 29 januari 2016 vloog een koffiebranderij in het gehucht in de fik. Toen raakte niemand gewond.

Een politiewoordvoerder benadrukte woensdag dat er geen verband moet worden gelegd tussen de meest recente brand en alle andere branden. ,,We doen nog onderzoek. Er valt verder nog niets over te zeggen.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.