’Provincie wil asbest manege Heemstede niet ruimen’

Sjaak Smakman
Haarlem-Heemstede

De provincie blijft het opruimen van de asbestvervuiling op de Heemsteedse manege Rusthof afschuiven op de familie MacDonald, vinden de statenleden Marnix Bruggeman (SP) en Olga de Meij (50 Plus).

In februari kreeg PvdA-gedeputeerde Adnan Tekin opdracht van een ruime meerderheid van de Staten om alles op te ruimen, maar dat heeft slechts geresulteerd in een voorstel waarbij dat opnieuw niet gebeurt. De familie heeft het voorstel afgewezen. ,,Want aan een halve oplossing hebben we niets’’, aldus John Lesley MacDonald.

Vijf jaar geleden liet het echtpaar baggerslib uit de Ringvaart op het terrein storten in de verwachting dat het mes aan twee kanten zou snijden: ze kregen er geld voor en het terrein werd meteen opgehoogd.

Losse stukjes

In het contract was opgenomen dat het slib niet verontreinigd mocht zijn, maar het tegendeel bleek waar. Het opruimen van het asbest verhalen op de Grondbank, die het slib stortte, is onmogelijk. Dan gaat het bedrijf failliet, liet het weten, en gebeurt er dus niets. MacDonald wendde zich daarom tot de provincie als opdrachtgever.

Daar loopt MacDonald inmiddels al jaren tegen een muur aan. De provincie bleek uiteindelijk vorig jaar nog wel bereid tot het opruimen van zichtbare stukjes asbest en het afgraven van de grond bij de spuitmonden.

Daar zitten volgens onderzoek de hoogste concentraties asbest. De nog op het terrein liggende bergen slib zouden daarna worden ’uitgevlakt’, waarna nog een keer losse stukjes worden opgeruimd.

Besmet

De veertig jaar oude manege verkeert inmiddels op de rand van de afgrond, omdat bijna alle klanten zijn vertrokken. ,,We zijn besmet’’, zegt MacDonald, ,,Als je googelt op manege Rusthof lees je alleen maar over het asbest.’’

Begaan met het lot van de familie eiste een ruime meerderheid van de provinciale partijen begin maart van PvdA-gedeputeerde Adnan Tekin dat het asbest nu snel en grondig wordt geruimd. Een grondige sanering kost naar schatting ruim een miljoen.

Niet onpartijdig

Dat gaat wat Tekin betreft niet gebeuren: vorig maand kreeg de familie opnieuw het voorstel voor een gedeeltelijke sanering met daarbij de inzet van de huisadvocaat van de provincie om de schade te verhalen op de Grondbank en eventueel andere partijen. De MacDonalds hebben dat afgewezen. ,,Die advocaat is niet onpartijdig en bovendien ligt dan het risico bij ons.’’

MacDonald stelde daarom voor dat de provincie alles opruimt en vervolgens zelf probeert de schade te verhalen, maar daar voelt de provincie niets voor. ,,We zijn enorm teleurgesteld’’, aldus MacDonald.

De Meij is dat ook: ,,Je denkt: ze gaan er uit komen en het wordt opgeruimd, en dan gebeurt dit.’’ Met Bruggeman gaat ze de kwestie vandaag opnieuw aan de orde stellen bij de commissie Milieu.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.