Op zoek naar afval en een man

Halverwege is er al 490 kilo afval verzameld© United Photos/Renata Jansen

Leontien van Engelen
bloemendaal

De trein van Haarlem naar Zandvoort zit zaterdagochtend vol met gezellig kletsende vrijgezelle dames. Zij gaan zondag een dagje naar het strand, maar niet om te relaxen. Er moet hard gewerkt worden, het hele strand moet namelijk schoon worden gemaakt.

De hele maand augustus wordt er onder de naam Beach Cleanup Tour gewerkt aan het opruimen van de Noordzeekust.

Van Cadzand in Zeeland tot en met het strand van Schiermonnikoog. Iedere dag neemt een nieuwe groep vrijwilligers ongeveer tien kilometer voor haar rekening en vandaag is het gebied van Zandvoort tot IJmuiden aan de beurt.

Vrijgezellen

Bijzonder is dat er zondag een oproep is gedaan aan alle vrijgezellen om een handje mee te komen helpen. Die vrijgezellen kunnen dan op het strand niet enkel zoeken naar afval, maar ook naar een leuke man of vrouw. De oproep heeft zijn werk gedaan, een recordaantal van 350 vrijwilligers heeft zich op het strand verzameld.

Organisator van de Tour is Stichting de Noordzee, die pleit voor een schone zee. Het strand wordt schoongemaakt, zodat het afval niet in zee terecht komt waar het bijvoorbeeld vissen vergiftigd.

In Zandvoort gaat iedereen gelijk hard aan de slag.

Peuken

,,Ik ben niet anders gewend”, zegt de zestigjarige Caecilia terwijl ze drie peuken en een rietje in haar vuilniszak stopt.

,,Thuis verzamel ik ook altijd afval. Iedere ochtend nog voor het ontbijt maak ik een rondje door de buurt. Soms ben ik binnen tien minuten terug, soms pas na een uur. Het zal je verbazen wat mensen allemaal op straat gooien. Bij één zo’n schoonmaakrondje bestond de buit uit 65 petflessen.”

Caecilia is zondag voornamelijk naar de kust gekomen om afval te verzamelen. ,,Als ik daarbij nog een leuke man ontmoet is dat mooi meegenomen, maar ik ga er niet naar op zoek.”

Cupido

Wie wel speciaal zijn gekomen in de hoop door Cupido getroffen te worden zijn Betty en Shanna uit Rotterdam. Zij zijn vandaag speciaal naar Zandvoort afgereisd omdat ze een advertentie zagen op E-matching.

Ze zijn wat teleurgesteld want hadden er wat anders van verwacht. ,,Er zijn bijna alleen maar vrouwen”, zegt Betty verontwaardigd.

En van de mannen die wel aanwezig zijn is nog geen telefoonnummer verzameld. ,,Iedereen is druk bezig met afval verzamelen en loopt daarbij te verspreid om makkelijk met elkaar in gesprek te raken”, vertelt Shanna. ,,Daarnaast is je blik natuurlijk op de grond gericht in plaats van om je heen.”

490 kilo

Ongeveer halverwege wordt pauze gehouden ter hoogte van Parnassia. Wanneer wordt gevraagd of er al vrijgezellen zijn die een leuke man of vrouw aan de haak hebben geslagen blijft het ernstig stil.

Uiteindelijk doet dat er niet zo veel toe. Belangrijker is dat er al 490 kilo afval is verzameld en dat ze pas halverwege zijn.

Meer nieuws uit Haarlem

Net binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.