Pomphouders vangen bot, Haarlemmermeer veranderde afspraken

Bart Boele

De gemeente Haarlemmermeer kan er niks aan doen dat er een nieuwe benzinepomp langs snelweg A4 komt. Dat is een verantwoordelijkheid van het bedrijf GEM A4 zone west CV.

Dat antwoorden B en W van Haarlemmermeer op een klacht van de gezamenlijke benzinepomphouders van Haarlemmermeer. Zij deden bij de gemeenteraad hun beklag over het schenden van afspraken door B en W. De reactie die B en W nu geven is formeel juist, maar ook een beetje flauw. De gemeente Haarlemmermeer is belangrijke aandeelhouder van GEM A4 zone west en heeft daarmee wel invloed op de praktijken van het bedrijf.

De gemeente maakte met de pomphouders in 1999 al de afspraak dat er geen brandstofverkooppunten bij zouden komen. In 2008 werd die afspraak verlengd tot 2018. Dat GEM A4 zone west op Schiphol Trade Park een LNG-tankstation wil openen, vinden de traditionele pomphouders niet erg. Maar omdat alleen LNG verkopen niet loont mag de nieuwe exploitant ook traditionele brandstof verkopen. Dat pikken de Haarlemmermeerse pomphouders niet: het is concurrentie terwijl met de gemeente afspraken zijn gemaakt.

Volgens B en W is het beleid inmiddels aangepast. Dat gebeurde bij het actualiseren van het beleid voor commerciële voorzieningen. ,,Dit beleid is voor besluitvorming ter reactie voorgelegd aan het Haarlemmermeers Ondernemers Platform. Dit platform is de spreekbuis van Haarlemmermeerse ondernemers bij gemeentelijke beleidswijzigingen’’, zeggen B en W. Met andere woorden: de pomphouders hadden het kunnen weten.

Nu, stellen B en W, hebben de pomphouders het nakijken. Als GEM A4 zone west CV met de nieuwe exploitant overeenkomst dat er een pompstation voor nieuwe (groene) en traditionele brandstof komt, dan mag dat. Een verzoek om zich te houden aan de met de pomphouders gemaakte afspraken wordt afgewezen. ,,Het college van B en W komt niet tegemoet aan uw verzoek, aangezien de GEM A4 zone west de locatie aan de initiatiefnemer van het multi fuel station heeft verkocht en omdat volgens beleid het nieuwe station toestaan kan worden. De aangevraagde omgevingsvergunning zal worden getoetst aan het actuele beleid voor motorbrandstofverkooppunten.’’

De enige verontschuldiging die de pomphouders Van Kalmthout, Kok, Kulk en Kromhout van de gemeente hebben gekregen was voor het niet beantwoorden van een brief.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.