Brandweerauto's blijven aandacht trekken

Een vrijwilliger uit het publiek mocht meemaken hoe het is om uit een auto geknipt te worden. Foto United Photos/Rob van Wieringen

Annemieke Windt
Haarlem

Een open dag van de brandweer en ambulancedienst is altijd een publiektrekkers. Honderden mensen hebben zaterdag de open dag bezocht, voor een ritje in de brandweerauto of een lesje hartmassage. En dat nauwelijks twee maanden na de vorige open dag.

,,De rij voor een tochtje omhoog met de hoogwerker was op een goed moment 45 minuten’’, zegt Saskia Lagerweij na afloop van de open dag. Mensen wachten geduldig om in het kleine bakje omhoog te gaan. Een vrouw neemt zelfs haar baby mee naar boven. Veilig in een omslagdoek, dat wel.

Teddybeer

De brandweer en ambulancedienst organiseerden de extra open dag om geld in te zamelen voor 3FM Serious Request. Bezoekers konden tegen een kleine donatie lootjes kopen en kans maken op een brandmelder of een teddybeer van de ambulancedienst. Een medewerkers van de ambulancedienst blaast plastic handschoenen op en tekent er een gezichtje op.

,,Ik ben helemaal buiten adem, ik ben de tel kwijt hoeveel ik er nu al heb opgeblazen’’, zegt hij. Gelukkig komen twee collega’s even later met een pompje waardoor het opblazen een kwestie van seconden is en de ambulanceman in geval van nood genoeg lucht heeft voor een mond-op-mondbeademing.

Niet aangenaam

Het publiek staat ook rijen dik bij de demonstratie van de brandweer, waarbij ze laten zien hoe een slachtoffer uit een autowrak wordt geknipt. ,,De auto´s komen allemaal van de sloperij’’, stelt de presentator een jongen gerust die wil weten waar de auto´s vandaan komen. De ’mama van Jesse’, die zich vrijwillig heeft aangemeld om slachtoffer te spelen, heeft bij thuiskomst nog iets om lang over na te praten. Uit een auto geknipt worden is ’niet zo aangenaam’, zegt de presentator.

Deze demonstratie maakt duidelijk dat het werk van een brandweer veel geduld en precisie vraagt, niet veel later wordt tijdens de demonstratie ’vlam in de pan’ duidelijk dat een flinke steekvlam een kwestie van seconden is. Het pannetje frituurvet staat al te branden als er een brandweerman er een bekertje water op gooit. Een enorme steekvlam is het gevolg. ,,Dat is dus waarom ze altijd zeggen dat je frituurvet niet met water moet blussen’’, stelt een vrouw uit het publiek nuchter vast.

Sirenes

Toch blijven, ondanks de demonstraties de brandweerauto’s en ambulances de grootste trekpleisters. Om de paar minuten gaat er een sirene af, als er weer een kind het knopje op de motor van de ambulancedienst heeft gevonden of een brandweerauto het terrein afrijdt voor een kort ritje. Kinderen vinden dat mooi, maar het lijkt ook wel of de meeste vaders het liefste ook de sirene willen laten klinken, alsof ze de jongensdroom om later brandweerman te worden nooit helemaal hebben laten varen.

Reanimatiepoppen

In de tent van de ambulancedienst blijken de reanimatiepoppen een onverwachte trekker. Kleine kinderen oefenen dat het een lieve lust is op een hartmassage en de mond-op-mond beademing. ,,Goed zo, dertig keer en dan beademen’’, moedigt een medewerker ze aan. De halve pop zou voor de kleine Josephine een mooi cadeau zijn. Als haar moeder verder wil, blijft ze vastberaden naast de pop zitten. Alsof een pop die je kunt beademen veel mooier is dan alle Barbies bij elkaar.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.