Iedereen mag straks huwelijk sluiten

Bart Boele
Hoofddorp

Haarlemmermeerders kunnen binnenkort voor één dag trouwambtenaar zijn. Zo kan iedereen het huwelijk van zijn kind of beste vriend voltrekken.

Dat laten B en W weten in antwoord op vragen van D66-raadslid Pablo Meegdes. Er worden wel enkele voorwaarden gesteld aan de eenmalige trouwambtenaar. Hij of zij mag niet onder curatele staan en moet een ’verklaring omtrent gedrag’ overleggen. De gemeente zorgt voor de beëdiging bij de rechtbank. En het bruidspaar betaalt de rekening.

In Amsterdam en Rotterdam is de trouwambtenaar voor één dag al langer mogelijk. De betrokkenen worden daar vooraf geïnstrueerd. Bij de huwelijksceremonie is een ambtenaar aanwezig die er op toeziet dat alles juist verloopt.

Tot nu toe kon een bruidspaar wel een eigen trouwambtenaar meenemen, maar die moet dan al in een andere gemeente officieel tot buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand zijn benoemd. Daar werd in 2014 zes maal, in 2015 vijftien maal en dit jaar tot nu toe twaalf jaar gebruik van gemaakt.

Op Meegdes’ vraag om in Haarlemmermeer die drempel te laten vervallen, antwoorden burgemeester en wethouders: ,,Wij zullen de mogelijkheid om benoemd te worden tot trouwambtenaar voor één dag nader uitwerken en een extra legestarief dat hiervoor zal gelden in de legestabel opnemen.’’

Meegdes is blij met deze beslissing. ,,D66 vindt het belangrijk dat Haarlemmermeerders de vrijheid hebben om zelf te kiezen door wie ze zich laten trouwen.’’

,,Trouwen is bij uitstek een dienst die de gemeente normaal gesproken slechts één keer verleent. Het is misschien wel de belangrijkste dag in het leven van vele Haarlemmermeerders. Het is daarom fijn dat de gemeente de mogelijkheid gaat bieden aan alle mensen die deze dienst het liefst laten verlenen door hun eigen vrienden of familieleden’’, aldus Meegdes.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.