Stromend water in de tuin

Nanska van de Laar

Een fraaie minivijver met waterloop staat centraal in deze tuin op de Hampton Court Palace Show, naar een ontwerp van Paul Martin.

De beweging en het geluid van stromend water zijn voor elke tuinbezoeker zeer aantrekkelijk, zowel voor mensen als voor dieren. Of het nu gaat om een bescheiden waterval, een klaterende fontein of een ruisende schuimbron, het geluid van water kan veel bijdragen aan de sfeer in een tuin. Bovendien camoufleert het aangename geluid van een fonteintje of een waterval storend omgevingsgeluid.

In dit ontwerp is een kleine rechthoekige koperen bak ingegraven als minivijver. Door de goot van cederhout stroomt het water via een bescheiden waterval de vijver in. Bijzonder is de plaatsing boven een blok van Buxus. Een vijverpompje zorgt ervoor dat het water vanuit de vijver door een slang naar de achterkant van de watergoot gepompt wordt. Je kunt de minivijver eventueel maken van een voorgevormde vijverbak. Een zinken dakgoot of een betonnen goot is bijvoorbeeld ook geschikt om het water door te laten stromen.

Waterelement

Wil je geen open waterreservoir, dan kun je ook een waterelement direct boven een opvangbak plaatsen. Bijvoorbeeld een prachtige bol van natuursteen waar het water doorheen kan stromen. Je hebt hier alleen een opvangbak voor nodig en een onderwaterpompje. De pomp wordt aangedreven door stroom, dus er moet ter plaatse wel elektriciteit beschikbaar zijn. Graaf de bak op de gewenste plaats in en dek af met een plaat, hiervoor zijn kant-en-klare systemen verkrijgbaar. Plaats het element stevig in of op de bak en leg het pompje op de bodem. Sluit de slang van het pompje waterdicht aan op het element. Je kunt de afdekplaat camoufleren met bijvoorbeeld grind of grote keien. De opvangbak moet een iets grotere doorsnede hebben dan het waterelement, zodat al het water in de bak terugstroomt. Tijdens warme perioden zal het nodig zijn de opvangbak af en toe bij te vullen.

1. De hartlelie (Hosta ’Halcyon’) is een prima schaduwplant

2. Tijm (Thymus praecox ’Pink Chintz’) groeit graag op een zonnige plek

3. Lavendel (Lavandula angustifolia ’Hidcote’) heeft ook veel zon nodig.

De juiste plek

Tijdens een bezoek aan de kweker of het tuincentrum worden er veel impulsaankopen gedaan: planten die er op dat moment mooi uitzien verhuizen naar de winkelwagen. Voor een geslaagd resultaat is het echter nodig bewust te kiezen, een tuinplant stelt bepaalde eisen aan de standplaats. Zet je een bepaalde soort op een plek waar hij het niet naar zijn zin heeft, zul je er weinig plezier aan beleven. Plant je een hortensia in heel droge grond, een roos in de schaduw van een eikenboom of een bosplant - zoals een varen - in de volle zon, dan zullen de planten wegkwijnen.

Houd daarom altijd rekening met de lichtbehoefte van een plant en de bodemeisen. Onder de meerstammige krentenboompjes groeien hier soorten die goed tegen schaduw kunnen, zoals de Hosta ’Halcyon’ in combinatie met het siergras Hakonechloa macra ’Aureola’. Op zonnige plekken bloeien tijm en lavendel, deze mediterrane soorten houden van veel zonlicht en goed doorlatende grond.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.