'Avengers' met meer diepgang

Foto Disney

Nanska van de Laar

In ’The avengers’ was de ontheemde megaschurk Loki een geduchte tegenstander. Maar in het vervolg ’Age of Ultron’ is een kingsize moordrobot pas echt een opponent van formaat. In Londen verzamelden alle superhelden en hun regisseur zich om te praten over hun nieuwe avontuur, diepgang in actiefilms en hoe nu verder. „Een derde ’Avengers’? Zeg nooit nooit.”

„Nog voor ik een scène van de eerste ’Avengers’ had geschoten, wist ik al dat Ultron de slechterik in het vervolg moest worden”, zegt regisseur Josh Whedon (50) over ’Avengers: Age of Ultron’. „In alle Marvel-comics die ik in mijn jeugd las, vond ik hem altijd de meest opwindende schurk. Hij was een inslechte, oersterke en schier onverwoestbare moordrobot die er waanzinnig uitzag en een hekel had aan alle Avengers. In de strips heeft hij het vijftig jaar lang aan de stok gehad met alle superhelden en wilde hij ze één voor één uitroeien. Daarom móest ik hem als schurk in mijn tweede film hebben. Drama en spektakel verzekerd.”

Net als in ’The avengers’ uit 2012 geeft Tony Stark ook in dit nieuwe avontuur weer leiding aan zijn eliteteam superhelden. „Een rol die nog steeds niet verveelt”, aldus Robert Downey Jr. (50) die - inclusief zijn drie ’Iron Man’-films - nu al voor de vijfde keer in de huid kruipt van de excentrieke industrieel/wetenschapper. „Met ’The avengers’ is het alsof ik een voetbalteam bij elkaar koop dat ik met een steeds betere uitrusting nóg sterker en sneller wil maken. Daarbij laten flashbacks in deze film meer over het verleden van alle Avengers zien. Je ziet wat hun grootste angsten zijn, waardoor alle personages meer diepgang krijgen. Mijn favoriete verhaallijn in ’Age of Ultron’ is die van Hawkeye. Ik denk dat veel fans aangenaam verrast zijn als ze zien wat zijn achtergrond is.”

Krachten

De acteur die de dodelijke pijl en boog van Clint Barton alias Hawkeye weer ter hand neemt, is Jeremy Renner (44). „Ik ben blij met de ontwikkeling die mijn personage doormaakt. Nu leren de kijkers meer over mijn achtergrond. Ik blijk twee kinderen te hebben en een vrouw die vraagt wanneer ik thuis nou eens die nieuwe houten vloer aftimmer. Dus alle credits voor Josh Whedon die niet alleen Hawkeye, maar alle Avengers in deze film verder uitdiept. We duiken echt in hun levens: we zien hun krachten, maar ontdekken ook hun zwaktes. En we mochten de regisseur daarbij helpen. Robert Downey Jr., Mark Ruffalo (de Hulk) en ik hebben samen ook wat ideeën ontwikkeld die uiteindelijk in de film zijn verweven.”

Een andere verhaallijn die fans met stijgende verbazing zullen volgen, is de ontluikende romance tussen de Hulk en Natasha Romanoff, codenaam Black Widow. „Het is de mix van actie én emotie die mij in ’Age of Ultron’ zo aanspreekt”, zegt Scarlett Johansson (30) die tijdens de opnames bodydoubles nodig had om haar zwangerschap te verhullen. „Natasha is sexy én feministisch. Ze heeft afgerekend met enkele trauma’s uit haar verleden en is nu klaar om zelf keuzes te maken. Ook in de liefde kiest ze nu voor de man die zij aantrekkelijk vindt. Het is deze combinatie van factoren die een script voor een acteur zo aantrekkelijk maakt. Of ik ooit een eigen film over Black Widow zou willen maken? Zeker, lijkt me heel cool. Voor een lang avontuur over Natasha Romanoff trek ik graag weer die leren catsuit aan.”

Nooit nooit

Met ’Infinity War part I’ en ’part II’ (gepland voor 2018 en 2019) staat het klapstuk van de ’Avengers’-reeks inmiddels al in de steigers. Grote vijand van de superhelden zal Thanos zijn, de dodelijke mutant van de maan Titan. Rest de vraag: zal regisseur Josh Whedon zijn Avengers ook dan aanvoeren in de strijd? „Ik heb nog geen idee. Door het budget, de grootschaligheid en de druk waren de afgelopen vier productiejaren echt een gekkenhuis. ’Infinity War’ zou wéér vier jaar van mijn leven opvreten. En ik weet niet of ik dat wel wil. Ik ga eerst uitrusten. En dan nog wat langer uitrusten. En wie weet treedt dan al mijn eeuwige rust in, wie zal het zeggen. Aan de andere kant hou ik ontzettend van het Marvel-universum met deze knettergekke types. Dus zeg nooit nooit.”

Scarlet Witch

In ’Age of Ultron’ verschijnen twee nieuwe bovennatuurlijke talenten op het toneel van de Marvel-films. De eerste is Pietro Maximoff alias Quicksilver, een man zo snel dat hij Usain Bolt doet verbleken. „Ik vond het geweldig om met deze fantastische groep getalenteerde acteurs te mogen werken”, jubelt Aaron Taylor-Johnson (’Kick-Ass’, ’Godzilla’) over zijn rol. „En daarbij, wie vindt het nou niet leuk om superheldje te spelen?” Tweede nieuwkomer is Pietro’s tweelingzus Wanda Maximoff, codenaam: Scarlet Witch. De dame die deze superheldin met telekinetische gaven gestalte geeft is Elizabeth Olsen, zusje van de voormalig kindsterretjes Ashley en Mary-Kate en eveneens bekend van Godzilla. „Ik ben al fan van het Marvel-universum sinds de eerste ’Iron man’. Omdat mijn telekinetische gaven uit special effects bestaan, moest ik een bewegingsstijl zoeken om mijn mentale krachten te benadrukken. Wekenlang heb ik me met danscoach Jenny White op mijn rol voorbereid. Eigenlijk ben ik in de film dan ook meer een danseres dan een krijger.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.