Drukte bij onthulling monument voor familie Pollatz

Foto HDC Media Annemieke Windt

Annemieke Windt
Haarlem

Het monument voor de Lily en Manfred Pollatz is zondag onder grote belangstelling onthuld. Een kleine tachtig aanwezigen woonden de onthulling door burgemeester Schneiders en Ruth Rault Steinitz bij.

Steinitz (92) was een van de joodse kinderen die in de periode tussen 1934 en 1945 onderdak en onderwijs kreeg bij het Duitse echtpaar. Ze kon daardoor uit handen blijven van de nazi’s. Ook andere kinderen en hun familieleden waren naar de onthulling gekomen. Voor Schneiders is het verhaal van Manfred en Lili een voorbeeld van een van de 'honderdduizend kleine verhalen' in het grote verhaal van de Tweede Wereldoorlog.

Het monument, ontworpen door Michèle Baudet , stelt het huis voor. Op het monument staat een uitspraak van Lily Pollatz te lezen: ,,Er wacht nog een kind in Amsterdam.’’ Het is in meerdere opzichten een monument voor deze tijd'', zegt Baudet. ,,Met een QR-code worden bezoekers verwezen naar de website waarop verhalen staan van de kinderen en hun familie. Zo blijft het een levend monument.''

Bewoonster van Westerhoutpark 24, Marjolein van Looij, is onder de indruk van het verhaal. ,,Ik leerde het verhaal pas kennen toen we hier zes jaar geleden kwamen wonen. Het is terecht dat er een monument is gekomen.’’

Het verhaal van het instituut Pollatz is beschreven in een boek door Isobel Wijnberg en Anja Hollaender, wiens vader onderdak vond bij de familie. Het boek 'Er wacht nog een kind... De quakers Lili en Manfred Pollatz' is aansluitend aan de onthulling van het monument gepresenteerd. ,,Het was eerst de bedoeling dat het een brochure zou worden, maar het verhaal is te uitgebreid voor een brochure. Het is een film waard'', vindt auteur Wijnberg.  De Bosch en Vaartschool heeft het monument geadopteerd. ,,Ze gaan ieder jaar rond 4 mei op school aandacht besteden aan het verhaal van de familie Pollatz, zodat de geschiedenis niet meer vergeten zal worden.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.