Rector ECL in Haarlem steekt hand in eigen boezem

Uitgelaten leerlingen van het Mendel College na het examen Frans. Foto HDC Media/Susanne Moerke

Uitgelaten leerlingen van het Mendel College na het examen Frans. Foto HDC Media/Susanne Moerke

Arthur de Mijttenaere
Haarlem

Rector Auke van der Wal deelt vrijdag havo-diploma's uit aan een groot aantal geslaagden. Maar dat aantal had wat hem betreft groter mogen zijn. Hij steekt voor de teleurstellende resultaten op het ECL de hand in eigen boezem.

Van de 109 kandidaten op de havo is slechts driekwart geslaagd. Rector Auke van der Wal vindt de cijfers ’echt zorgwekkend’: ,,Een dramatisch resultaat, de zesjescultuur heeft ons opgebroken. Ook als leraren moeten wij dit ons behoorlijk aantrekken.’’ Vorig jaar slaagde 83 procent van de havo-kandidaten op deze school, 8 procent meer dan deze zomer.

Beter

Op het vwo deden de leerlingen van het Eerste Christelijk Lyceum het beter met een slagingspercentage van 84, wat meer in de pas loopt met de cijfers van de andere vijf scholengemeenschappen in Haarlem. Van der Wal noemt de resultaten op het vwo ’mager’, zonder daarvoor een eenduidige verklaring te kunnen geven.

Geschiedenis

Op de havo is er voor de vakken waar voor gewerkt moet worden door de leerlingen onvoldoende uitgevoerd, vindt hij. ,,Er moeten meer vlieguren worden gemaakt, voor de exacte vakken maar ook aardrijkskunde en economie. Volgend jaar moet dat beter. Voor de talen en geschiedenis scoren wij dit jaar op de havo juist hoger dan het landelijk gemiddelde.’’

Op het Coornhert Lyceum is rector Jan Zuelen meer dan tevreden met slagingspercentages van 97 (vwo), 91 havo en 96 (vmbo-T). Zuelen vertelt er trots bij dat van het gymnasium alle 22 leerlingen het felbegeerde diploma in handen hebben gekregen.

Tevreden

Even tevreden is men op het Mendel College, meldt examencoördinator Henri Bloem. Op het vwo behaalde 93 procent het diploma, op de havo 87 procent en op vmbo-T 88 procent. Slechts één gymnasiumkandidaat moet het volgend jaar op deze school overdoen.

Op het Sancta Maria kijkt rector Emmy Visbeen eveneens met een goed gevoel naar de cijfers, met op de havo en het vwo 89 procent geslaagden.

Schoter SG

Op ongeveer dezelfde percentages komt de Schoter Scholengemeenschap uit. Met 89 procent geslaagden op de havo, 88 procent op het vwo en 92 procent op het vmbo-T. Volgens het ’Schoter’ zit de school hiermee op het landelijk gemiddelde

Rector Erik van der Vaart van het Kennemer Lyceum, in Haarlem de kleinste scholengemeenschap, kijkt ook tevreden naar de cijfers. Op de havo behaalde 85 procent het diploma en op het vwo 84 procent.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.