Wéér tienerboek over de toekomst

Hanneke van den Berg

Als recensent krijg je per maand behoorlijk wat boeken binnen. Zou je de tienerboeken verdelen in een stapeltje ’speelt zich af in de toekomst’ en eentje met boeken met andere thema’s, dan zou je één gigantische stapel krijgen (de toekomstboeken) en een heel bescheiden stapeltje.

Wat is dat toch, dat uitgeverijen steeds maar denken alleen te kunnen scoren met de nieuwste kloon van ’The Hunger Games’ of ’Divergent’?

Heus niet al die boeken zijn slecht, een enkele keer zelfs echt goed, maar het begint toch behoorlijk de keel uit te hangen.

Dat gezegd hebbende mag ’Shinu’ van de Vlaamse schrijver Jonas Boets dan wel geen origineel onderwerp hebben, het is wel een goed geschreven verhaal. Dat is dan toch wel weer een pluspunt. Maar laten we er maar geen film van maken. Dan krijg je namelijk wéér zo’n stad vol jongeren waar de leiders hun burgers behandelen als beesten.

Ze kennen de levensverwachting van iedereen en delen de mensen in op ’nuttigheid’. De langstlevenden krijgen de beste baantjes, de mensen die vroeg sterven, krijgen de rotbaantjes.

De jonge Ish doet aanvankelijk zijn best te ontsnappen, maar merkt na een mislukte poging dat dit meer kans maakt als hij eerst braaf meedoet. Maar de vraag is: went hij niet te veel aan zijn steeds betere leventje?

Best aardig boek, maar verzin toch eens iets nieuws!

Jeugd

Jonas Boets: Shinu. Uitg. Leopold, €14,99.

Vanaf veertien jaar.

Drie sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.