Zwanenburgse meiden naar finale

Alicia van Gaandeweg scoort tegen de Toermalijn in het schoolvoetbaltoernooi.© United Photos/Toussaint Kluiters

Marcel Tabbers
Zwanenburg

In hun eigen dorp werd basisschool Gaandeweg woensdag poulewinnaar bij de leerlingen van groep 5-6. Volgende week woensdag moeten de Zwanenburgse meiden in Amstelveen aantreden voor de regiofinales west 1. Alle andere teams werden geen regiokampioen scholenvoetbal Haarlem e.o.

De jongens en meisjes van groep 5-6 spelen in totaal drie wedstrijd in pouleverband. Gaandeweg speelt eerst gelijk tegen ’t Joppe uit Nieuw-Vennep (1-1), maar herstelt zich sterk tegen de Haarlemse Zuidwester (3-0). In de laatste wedstrijd tegen De Toermalijn uit Driehuis maakt Alyshia 1-0.

Darin gaat spontaan zingen. ,,We gaan naar Amstelveen, we gaan naar Amstelveen, we gaan naar Amstelveen’’, brengt de vader van Xaanalou ten gehore. Het enthousiasme wordt als maar groter. Zeker als Alyshia ook de 2-0, 3-0 en 4-0 scoort. Na afloop is ‘Amstelveen’ dus zeker.

De topscorer zelf is redelijk nuchter onder haar prestatie. ,,Het was eigenlijk niet zo spannend. Ik wist wel dat we gingen winnen. Het gelijkspel was een foutje en we hebben het mooi binnengehaald’’, aldus de 10-jarige Zwanenburgse speelster, die in Haarlem bij DSS voetbalt.

Teamgenote Jessi hoort het verhaal aan en heeft een goed voorstel. ,,We moeten met z’n allen op een club. Het liefste hier. Dan worden we nog beter.’’ Dat zou een uitkomst zijn voor keepster Precious. ,,Gaan we echt een club vormen. Dan ga ik erop’’, zegt ze met enige verwondering in haar stem. Op de vraag wat haar kwaliteiten zijn hoeft ze niet lang na te denken. ,,De ballen schoppen. Heel erg hard en heel erg ver. Dat heb je toch net kunnen zien.’’

De leerlingen van groep 7-8 spelen eerste twee wedstrijden in de poule. Daarna volgt een duel tegen het team dat op dezelfde positie in de andere poule eindigt. De winst in de finale gaat bij de jongens (7-8) aan de neus van Opmaat voorbij. De school uit Nieuw-Vennep verliest met 2-1 van de Antoniusschool uit Aerdenhout.

Luuk maakt net voor tijd de enige treffer. ,,Ik veroorzaakte de strafschop waar ze 1-0 uit scoorden. Ik gaf hem een klein duwtje en toen viel hij wel heel makkelijk’’, analyseert de 12-jarige Luuk, die ook bij DIOS speelt. De meisjes (7-8) van Kalvertje Vier uit Hoofddorp verliezen in de finale met 4-0 van de Nicolaas Beetsschool uit Heemstede. De jongens (5-6) van ’t Joppe uit Nieuw-Vennep verliezen hun drie wedstrijden.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.