Vandaag dorst, morgen water

Foto ANP

Nanska van de Laar

Het internet is de nieuwe waterleiding. Hoe gelukkig we zouden moeten zijn, besef je als je het bericht uit Frankrijk leest.

Wij hebben iets dat verder nergens in de wereld wordt vertoond. Veilig drinkwater. Hoezo, gaan ze elders aan drinkwater dood? Niet overal. Er wordt kraakhelder water gedronken. Uit een fles. Liever niet uit een kraan. Dat kan gevaarlijk zijn.

Het is het sensationele verschil met de rest van de wereld. In Nederland komt in elk huishouden het beste water gewoon uit de kraan en omdat niemand beter weet, kijkt iedereen er alledaags chagrijnig bij.

In het moderne land Frankrijk ligt ook waterleiding. Je ziet overal watertorens in het landschap. Maar de Fransen zelf vertrouwen hun kraanwater niet. Goed voor de was, niet om te drinken. Je kunt het ook ruiken. Als water uit de kraan ruikt naar wc-eend, lekker fris hoor, dan weet je dat het waterleidingbedrijf er iets in deed tegen buikloop van onfortuinlijke burgers die dorst hadden.

Het meest gedronken flessenwater in Frankrijk is van het merk Evian. Zeulen met pakken en kratten met flessen uit de supermarkt. Er zijn ook, net als in België en Spanje, nog drankboeren met kleine vrachtwagens die bier en limonade rondbrengen en in een moeite door elke week een paar kratten drinkwater bij de achterdeur neerzetten. Maar supermarkten zetten het meest om in water. Het nieuws: Evian gaat voortaan water verkopen via het internet. Het wordt aan huis bezorgd op een moment dat het de klant schikt. Bestelt iemand voor tien euro water, dan vraagt Evian vijf euro bezorgkosten. Een bestelling van vijftien euro wordt gratis geleverd. Kijken wie gek is.

Extra belasten

Het zou ook onze zorg kunnen zijn, Europeanen als we willen wezen. Er zijn Fransen die zich druk maken over transport over grote afstanden, van levensmiddelen. De overheid wil dat transport extra belasten. Om er aan te verdienen, maar, wordt er bij gezegd, ook om het vervoer te frustreren, minder kilometers vracht, minder vieze lucht (in Parijs stikte men vorige maand nog een paar dagen de moord, omdat het mooi weer was en windstil). Zo bekeken doet Evian, die op zijn website de milieuvriend loopt uit te hangen, er een schepje uitlaatroet bovenop, met eigen waterwagens over de weg.

Zou het niet beter zijn om het kostelijke water dat uit de Alpen naar beneden lekt, door een leiding naar de mensen te pompen? Meer dan 160 jaar geleden kwam in Amsterdam al iemand op die gedachte. Hij dronk water uit een putje in de duinen en dacht, zoiets geweldigs zouden ze in de stad moeten drinken. Het begin van het waterleidingnet van Nederland, waar doorheen inmiddels, dat is het ongelofelijke, minstens zo goed water gaat als wat Evian bij de mensen langs wil dieselen.

Piepjong

Net zo goed? Evian doet dik over de leeftijd van zijn water. Het doet er maar liefst 15 jaar over, na een regenbui tegen een berghelling, om onderaan de berg als bronwater tevoorschijn te komen. Dus is het zuiver, want zeg nou zelf, 15 jaar lang door zandlagen gesijpeld.

Het klopt. Maar Nederlandse waterleidingbedrijven zouden zulk water piepjong noemen. Van onder Almere wordt water omhoog gepompt dat zo’n beetje 7000 jaar oud is. Er is nog ouder water. En ons geluk: gewoon uit de kraan.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.