Anneke Grönloh staat nog steeds te popelen om op te treden

Hanneke van den Berg

Meer dan 30 miljoen verkochte platen wereldwijd. Vier opeenvolgende nummer 1-hits. Anneke Grönloh is de succesvolste Nederlandse vrouwelijke artiest. En ze staat nog steeds op de bühne.

De 72-jarige zangeres woont sinds 2000 in het zuiden van de wijnstreek Bourgogne. Vanuit haar woning op een heuvel heeft ze prachtig uitzicht over het fraaie groene landschap. De lange zomers zijn er warm, gemiddelde temperatuur 30 graden. „Ik kom nog steeds regelmatig in Nederland, maar hier leef ik wel als God in Frankrijk. Het gebied is schitterend. Mijn kinderen en kleinkinderen wonen vlakbij. Mijn man Wim-Jaap ligt er begraven. Ik ben na zijn overlijden gebleven. Ik voel me ontzettend thuis, maar dat neemt niet weg dat ik ook trots ben op mijn Nederlands paspoort.”

Ze heeft het druk met haar hondje. Een Franse bulldog. Het beestje is voor de tweede keer geopereerd. Twintig hechtingen. „Hij moet allemaal pillen innemen. Die verstop ik in de kaas, Camembert. Anders lust hij ze niet.” Ook de tuin met kastanjebomen vraagt om aandacht. „Ik ga relaxed mijn gangetje. Ik vind het leuk om mensen te ontvangen. Lekker samen eten. Dat is zó gezellig. Of de kleinkinderen komen bij oma over de vloer.”

Plakboeken

Met regelmaat komen dan de plakboeken op tafel. En de verhalen over de muzikale carrière van Anneke Grönloh, die al 55 jaar duurt. En waar ze met recht trots op is. Meer dan dertig miljoen verkochte platen. Succes in 48 landen. Vier opeenvolgende nummer 1-hits in Nederland met ’Brandend zand’, ’Paradiso’, ’Soerabaja’ en ’Cimeroni’.

Evergreen ’Brandend zand’ stond liefst drie maanden op de eerste plaats en werd uiteindelijk door ’Paradiso’ van die plek gestoten. Ze was het eerste tieneridool van ons land en moest meer dan eens onder politiebegeleiding naar een concert gebracht worden.

„Ik had het voor geen goud willen missen. Het waren fantastische tijden. Ik denk er met veel plezier aan terug. Maar het succes heeft ook zijn tol geëist. Ik kreeg op een gegeven moment een minderwaardigheidscomplex. En de verkeerde mensen zijn er met het geld vandoor gegaan. Mijn moeder behartigde mijn zaken maar ze kon geen Nederlands lezen en ze sprak de taal niet. Achteraf gezien is het triest dat het zo gelopen is. Maar desondanks klaag ik niet. ’Brandend zand’ is nog steeds de best verkochte plaat ooit. En daar begrijp ik nog altijd geen jota van.”

Geniet

Dit najaar is ze twee maanden lang in Nederland voor een reeks concerten. Dan staan er 25 shows in de agenda. „Het vak zorgt dat ik me jong blijft voelen. Ik geniet van het applaus en de emoties. Ik kan écht staan popelen om op te treden. Maar ik ga niet voor gek staan. Ik voel heus wel aan wanneer het moment gekomen is om te stoppen. Zolang ik de kwaliteit kan handhaven en het publiek mij nog graag ziet, blijf ik optreden.”

En na afloop van ieder optreden gaat ze weer terug naar Frankrijk. Met een auto vol producten. „Uiteraard satésaus en stokjes. En lekker zacht brood. Ik bijt mijn kronen altijd stuk op het stokbrood.”

Ze heeft het druk zat de komende tijd. Een galashow met de Dutch Swing College Band met speciale gasten Marjon Lambriks en Louis van Dijk. Een nieuw Engelstalig album ligt in het verschiet en ze heeft recent opgenomen met de Mastreechter Staar.

Trots

Daar is ze bijzonder trots op. „Dat heb ik altijd gewild. We doen ’Land of hope and glory’, ’We’ll meet again’ en ’Amazing grace’ samen. Het is de bedoeling dat ik met het koor ga optreden op 14 september bij het bevrijdingsconcert in Maastricht.”

,,Laatst ging het in ’De slimste mens’ op televisie over Frans Bauer. Ze zaten om hem te gniffelen. Wat verbeelden die mensen zich wel? Blijkbaar mag je geen succes hebben. Dan ben je te volks of goedkoop. Ik heb het ook meegemaakt. Ik word er niet meer kwaad om. Ik breng wat mijn publiek graag wil horen. Als ik uitsluitend wil zingen wat ik zelf mooi vind moet ik dat maar in de badkamer doen. Een artiest bestaat bij de gratie van zijn publiek en dankzij hen heb ik al 55 jaar het mooiste beroep van de wereld!”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.