’Afgelasten Nieuwjaarsduik was niet nodig’

Hoofddorp

Een eenvoudige risico-analyse had er voor kunnen zorgen dat ook dit jaar een Nieuwjaarsduik in het Haarlemermeerse Bos was geweest.

Dat stelt PvdA-wethouder Tom Horn in antwoord op vragen van Forza-raadslid Michel van Dijk. Hij vindt het belachelijk dat de Nieuwjaarsduik 2016 door zwemvereniging ZPCH werd afgelast omdat de gemeente buitensporige eisen zou hebben gesteld.

Dat zei organisator André Schrander namelijk in Haarlems Dagblad. Hij kreeg de vergunning op 30 december onder ogen en zag meteen dat hij op zo’n korte termijn niet meer aan de eisen kon voldoen. Daarop werd de Nieuwjaarsduik afgelast.

Van Dijk vindt dat maar zuur, omdat ZPCH al tien jaar een Nieuwjaarsduik organiseert. ,,In al die jaren is er nooit iemand onderkoeld geraakt. De deelnemers lopen twintig meter het water in, tot kniehoogte, dompelen onder en rennen gillend weer terug. Hoezo onderkoelingsverschijnselen. De Nieuwjaarsduik in het Haarlemmermeerse Bos is heel wat anders dan zo’n duik in de Noordzee’’, stelt Van Dijk.

Buitensporig

ZPCH rept over buitensporige eisen waar na tien jaar aan moet worden voldaan. Zo zou de reddingsbrigade aanwezig moeten zijn of moet een bedrijf worden ingehuurd voor medische hulpverlening. Ook zou er een verwarmde tent moeten worden neergezet. Dat ging de zwemvereniging te ver om nog in twee dagen te regelen.

Volgens wethouder Horn zit de zaak anders in elkaar. ,,Er worden verschillende Nieuwjaarsduiken gehouden in Nederland en daar doen zich wel eens ongevallen voor. Daarom is het goed dat er maatregelen zijn om de deelnemers te beschermen’’, zegt hij

Nul

,,ZPCH heeft een melding gedaan van de Nieuwjaarsduik. Die is voor advies aan de GGD Kennemerland voorgelegd. Er was geen risico-analyse bijgevoegd, daarom heeft de GGD voorwaarden gesteld en vervolgens is het evenement afgelast’’, aldus Horn. ,,Ik zie graag dat ZPCH dit jaar een betere melding doet met aandacht voor medische zorg voor de deelnemers.’’

Forza-man Van Dijk: ,,De afgelopen tien jaar zijn nul mensen in de problemen gekomen bij de Nieuwjaarsduik. Maar goed, volgend jaar graag weer een duik met goede voorbereiding.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.