Geen thriller, wel de moeite waard

Hanneke van den Berg

Als ware het een thriller, meldt de uitgever als ondertitel bij ’Lutine’: De spannendste Nederlandse goudjacht ooit’ en daaronder ’onthullend’.

Een beetje onzinnig voor een gedegen, historisch stevig onderbouwd boekwerk.

En ’Lutine’ van journalist Martin Hendriksma heeft die aandachttrekkerij ook helemaal niet nodig. Thrillerliefhebbers zullen teleurgesteld worden, maar iedereen met belangstelling voor geschiedenis zal het met interesse lezen.

Centraal staat het Engelse fregat (van oorsprong Frans, vandaar de naam) Lutine dat in oktober 1799 verging voor de kust tussen Terschelling en Vlieland, met aan boord een kapitaal aan goud en zilver. Al twee eeuwen lang is er door allerhande goudzoekers naar die schat gezocht, maar tot op heden is slechts een klein deel boven water gekomen.

Hendriksma heeft uitputtend de historie onderzocht van de Lutine, haar bemanning en allen die sindsdien in woorden of daden trachtten het mysterie van het verdwenen goud te ontrafelen. Waarom voer het schip in het Waddengebied terwijl het voor Hamburg, zijn bestemming, een veel noordelijker route had moeten aanhouden? En waarom lukt het nu al meer dan 200 jaar lang niet om het goud te vinden? En hebben twee Volendammers inderdaad een deel van de schat illegaal buitgemaakt?

Hendriksma heeft een boeiende verteltoon en doorspekt zijn verhaal met tal van aardige terzijdes. Het zoveelste boek over de Lutine is daardoor toch meer dan de moeite waard.

Martin Hendriksma: Lutine.

Uitg. De Geus, €19,95.

Vier sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.