Ruimte voor loslopende honden in het Haarlemmermeerse Bos

Bart Boele

Een rondje om de plas in het Haarlemmermeerse Bos met een loslopende hond zit er niet in, maar het terrein waar honden mogen loslopen in het recreatiegebied is wel vergroot.

Hondenbezitters hebben de gemeente gevraagd om ’een rondje’ mogelijk te maken. Dat gaat niet gebeuren. Maar aan de zuidwestkant van de recreatieplas is, naast de hele westkant van het Haarlemmermeerse Bos, wel een strook grond aangewezen als extra losloopgebied. Dit deel wordt volgens de gemeente niet veel gebruikt door andere recreanten. Loslopende honden kunnen hier het water in als ze daar zin in hebben.

Groene Weelde

Hondenbezitters kunnen hun viervoeter vlakbij, aan de andere kant van de Drie Merenweg overigens naar hartenlust los laten lopen. De hele zuidpunt van recreatiegebied Groene Weelde is aangewezen als losloopgebied. Dit gebied is in beheer gegeven aan het recreatieschap Spaarnwoude, waar ook de rest van het recreatieve groen tussen Zwaanshoek en Vijfhuizen aan is toevertrouwd. Op de eigen website zijn daar de mogelijkheden om met de hond te wandelen te vinden.

Athenepark

Bij het Athenepark in de Nieuw-Vennepse wijk Welgelegen-Noord ligt een losloopgebied voor honden dat iets anders wordt ingedeeld. Op het gedeelte achter de woningen aan de Athenelaan tegenover de Sapporodreef moeten honden voortaan aangelijnd lopen. Dat heeft de gemeente besloten op verzoek van bewoners. In deze groenstrook spelen regelmatig kinderen en bij huisnummer 125 ligt een kinderspeelplaats. De bewoners vinden dat niet goed te combineren met loslopende honden. De gemeente gaat daar in mee. Officieel heet dat: ,,Om conflicten tussen spelende kinderen en loslopende honden te voorkomen is het nodig om honden hier aan te lijnen.’’ Ter compensatie is verderop in het park, waar geen woningen zijn te vinden, het losloopgebied vergroot.

Nassaupark

Een derde aanpassing in het beleid voor loslopende honden is gedaan op de voormalige sportvelden in Toolenburg, dat inmiddels als Nassaupark wordt ontwikkeld. In 2011 werd het groen rond het sportpark aan gewezen als losloopgebied.

Het was de bedoeling dat dat zo kon blijven. Maar de bouwplannen in Nassaupark ontwikkelen zich anders dan destijds gedacht. Daarom moet op een deel van dat ’rondje’, aan de zuidzijde van het sportpark, de hond voortaan worden aangelijnd.

Losloopgebieden worden aangewezen omdat binnen de bebouwde kom honden niet los mogen lopen. De losloopgebieden die in andere dorpen en buurten van Haarlemmermeer zijn aangewezen, blijven ongewijzigd.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.