Manouk van der Meulen kiest haar eigen pad

Manouk van der Meulen. Foto DPD

Nanska van de Laar

Bij het grote publiek werd ze vooral bekend als ’tv-kreng’, door pittige rollen in series als ’Spijkerhoek’, ’Onderweg naar morgen’ en ’De erfenis’. Maar in ’real life’ is Manouk van der Meulen de vriendelijkheid zelve. Met een loopbaan die een dikke dertig jaar bestrijkt, en dus heel wat meer rollen omvat dan die paar bitches die haar handelsmerk werden.

Ook in Fashion planet is ze als hoofdredactrice Rebecca Johansson op z’n zachtst gezegd niet de makkelijkste. In de rol van ambitieuze Rebecca, is ze wederom een ijzervreter van de eerste orde, zij het in elegante verpakking. Haar medespeelster is Josje Huisman van meidengroep K3. Waar die typecasting aan ligt, weet ze zelf ook niet precies. „Vroeger vond ik het weleens vervelend, dat mensen altijd maar over die rollen begonnen. Maar inmiddels maakt het me ook wel trots. Als het niet goed was geweest, was men het allang vergeten.”

Soort comeback

Dat de serie over het hippe modetijdschrift tot nu toe niet de gedroomde kijkcijfertopper is, is bekend. Maar de zender heeft al laten weten niet van plan te zijn de door kledingketen H&M gesponsorde comedy te schrappen, omdat het in de doelgroep redelijk gaat. En daarmee komt er gelukkig geen voortijdig einde aan de rol van Van der Meulen, die het zelf ziet als ‘een soort comeback’ in Nederland. „Toen ik het script las, dacht ik: ja. Een echte comedy had ik ook nooit eerder gedaan, dus dat was wel een uitdaging.”

Sinds haar tv-rol in ’Levenslied’ in 2011, was ze even uit beeld, al stond ze vorig jaar nog wel op de planken in ’Eindeloos’, een theaterstuk over zelfmoord, met onder anderen Marit van Bohemen en Diana Dobbelman. Van der Meulen woont met haar Zweedse echtgenoot Tony dan ook al ruim tien jaar in het zuiden van Zweden, het land waar ze als klein meisje ook al eens vijf jaar woonde. Lachend: „We grappen altijd dat we elkaar vast ooit in de zandback in Stockholm hebben ontmoet. We wonen idyllisch in een klein dorpje tussen de velden, vlak bij de zee. Binnen een kwartier zijn we in Kopenhagen, ideaal.”

Altijd avontuurlijk

Ze ontmoetten elkaar tijdens de opnamen van een korte film in Londen, haar toenmalige woonplaats voor zeven jaar. Ze emigreerde een paar jaar na ’Spijkerhoek’, in een periode dat de rollen voor haar voor het opscheppen lagen. Carrièretechnisch gezien niet de meest handige stap, maar spijt heeft ze nooit gehad. „Ik ben altijd avontuurlijk geweest. Vanaf mijn 20ste reisde ik, beleefde de gekste avonturen. Zo trok ik naar Azië, ging met een auto door de Sahara, verbleef in de Filippijnen, bezocht een spiritueel healer in New Mexico. Ook in het vak koos ik altijd mijn eigen pad. Ik voel me thuis bij collega-acteurs, maar ben altijd wel een loner geweest. Bij een vast gezelschap zou ik me niet prettig voelen. Ik moet na een tijdje wel weer het echte leven in, dat is mijn inspiratie.”

Ze vertrok destijds voor de liefde naar Londen. „Het is niet makkelijk geweest. Af en toe was het heel eenzaam, maar ik hield vol. Ik kende niemand, moest een netwerk opbouwen, een vriendenkring, maar ik ben er sterk van geworden. Ik ben twee keer opnieuw begonnen, in Londen en in Zweden, heb eindeloos veel audities gedaan, eindeloos vaak nee gehoord. Ik heb dan ook geen last van mijn ego. Ik moest zo vaak opnieuw beginnen, niemand kende me, het was: achterin de rij aansluiten.”

Engeland-Zweden-Nederland: ze noemt het haar gouden driehoek. „Ik heb constant drie talen in mijn hoofd. Tijdens de opnamen van Fashion planet was dat soms lastig, dan sprak ik een woord opeens met een accent uit.”

Klaar voor meer

Naast haar acteerwerk schreef Van der Meulen in haar Londense tijd ook columns voor kranten en tijdschriften. In 1996 verscheen haar novelle ’Zingend riet’. Inmiddels werkt ze aan een kinderboek. „Dat gaat over een trapezemeisje dat haar plezier in het circus verliest, omdat ze wordt uitgebuit. Maar het boek gaat eigenlijk over talent. Hoe ga je ermee om, hoe kun je het koesteren? Het heeft wel wat autobiografische elementjes. Ik was al vrij jong aan het werk, op mijn twintigste had ik mijn eerste filmrol. Maar ik deed ook dingen die niet bij me pasten, daar werd ik ongelukkig van. Het fijne van ouder worden is dat je innerlijk zó stevig bent, dat je de juiste keuzes voor jezelf weet te maken. Ik voel nu dat ik, met mijn 33 jaar ervaring, weer klaar ben voor méér. Voor grote toneelrollen bijvoorbeeld, daarvoor wil ik graag pendelen. Wat mij betreft, komt er nog heel veel op mijn pad.”

Fashion planet.Elke dinsdag op Net 5, 21.30 uur.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.