Haarlemse moslims gooien oud brood in aparte kliko

De bakken zijn een initiatief van Mostapha El Aichi.© United Photos/Paul Vreeker

Kees van der Linden
Haarlem

Moslims in Schalkwijk en Parkwijk strooien hun oud brood niet langer uit voor de vogeltjes, maar deponeren het in aparte kliko-bakken die staan opgesteld bij de verschillende moskeeën.

De groene ’broodbakken’ zijn deze week neergezet. Zij moeten helpen om de grote hoeveelheden uitgestrooid brood in parken en op straat - die meeuwen en ongedierte aantrekken - terug te dringen.

De islam verbiedt het weggooien van voedsel en schrijft voor dat het aan behoeftigen of dieren wordt gegeven. Veel moslims strooien hun oud brood daarom uit voor de vogels, maar dat kan leiden tot overlast van meeuwen, muizen en ratten. Op initiatief van CDA-gemeenteraadslid Mostapha El Aichi zijn daarom verzamelcontainers voor oud brood en andere voedselresten geplaatst bij vier islamistische gebedshuizen in de stad.

Het Haarlemse afvalverwerkingsbedrijf Spaarnelanden leegt de bakken en bezorgt de inhoud bij een bedrijf dat de voedselresten composteert en gebruikt voor het maken van diervoeder. Die duurzame verwerking is voor de meeste moslims een acceptabel alternatief.

Het gaat om een proef van enkele maanden. Mochten de containers niet of slechts mondjesmaat worden gebruikt, dan stopt de inzameling. Aannemelijk is dat overigens niet, want in Leiden, Den Haag en Amsterdam zijn de afvalbakken een succes.

De containers, herkenbaar aan een felblauwe sticker, staan bij de Turkse moskeeën Selimiye (Parkwijk) en Furkan (Europawijk) en de Arabische moskeeën Al Muhsinin (Meerwijk) en Dar As Salaam (Molenwijk).

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.