Bewoners sluiten de Laan van Alverna hermetisch af

Hekken sluiten de overweg en de Laan van Alverna af.© foto sjaak smakman

Sjaak Smakman
Heemstede

De hekken zijn dicht, de Laan van Alverna is volledig afgesloten voor wandelaars en fietsers. ,,En dat blijft voorlopig zo’’, zegt bewoner Eugene Damad van de Laan van Alverna er meteen bij.

Zondag voerden de bewoners van de weg hun dreigement uit: het geïmproviseerde hek bij de overweg staat er weer en de twee schuifhekken - waarvan dat aan de kant van Bloemendaal vrijdag werd geplaatst - zijn gesloten. Het kwam de bewoners zondag meteen op veel boze reacties te staan van mensen die een zondags ommetje wilden maken. ,,Maar er was ook wel begrip als we ons standpunt uitlegden’’, zegt Damad.

Dat standpunt is volkomen helder, benadrukt woordvoerder van de bewoners Gerard Nijssen: de bewoners willen graag met alle betrokken partijen om tafel op één voorwaarde, namelijk dat de spoorwegovergang dicht gaat om de veiligheid te garanderen. Daarmee vragen ze niets anders dan dat de overeenkomst uit 2102 met de gemeente en ProRail uiteindelijk wordt nagekomen, aldus Nijssen. En als de overweg dicht gaat, willen de bewoners in overweging nemen om de schuifhekken weer open te zetten voor fietsers en wandelaars.

Na een jarenlange juridische strijd besloot de Raad van State besloot eind 2015 dat de overweg openbaar is. ProRail is daarbij verantwoordelijk voor de beveiliging en liet de gemeente Heemstede een week geleden weten dat dat gaat gebeuren via een conventionele beveiliging met spoorbomen, lichten en bellen. Ook dat is tegen het zere been van de bewoners, omdat dat veel (geluid)overlast betekent.

De Fietsersbond en Wandelnet zijn boos over de nieuwe stap van de bewoners en vragen de gemeenten Heemstede en Bloemendaal om op te treden. Afgelopen september liet burgemeester Marianne Heeremans weten actie tegen het hek te overwegen als de bewoners dat zouden laten staan. Feitelijk wordt daardoor de overweg immers afgesloten terwijl de gemeente heeft besloten dat hij openbaar moet blijven. Vandaag bespreekt het college de kwestie in de wekelijkse vergadering.

Het schuifhek van de bewoners staat op grondgebied van Bloemendaal. Ook daar gaat het college zich volgens een woordvoerder beraden op de kwestie.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.