Twaalf Haarlemse gebouwen komen samen in kalendervorm

Daan Berkhof (links) en Dennis Cup voor Studio Locomoco met de favoriet van Berkhof, de Parklaan. Foto United Photos/Toussaint Kluiters

De Verspronckbrug. De kruising Schotersingel/Verpronckweg. Illustratie Daan Berkhof.

De poster die Daan Berkhof maakte voor PatroDoc.

1 / 4
Leontien van Engelen
haarlem

Het is het eerste samenwerkingsverband tussen illustrator Daan Berkhof (30) en de mensen van 'het platform voor Haarlem' - zoals ze zichzelf noemen - Haerlems Bodem, maar het smaakt naar meer. Dat is in ieder geval de reactie van Dennis Cup (32) van Haerlems Bodem.

Hij zag een poster die Berkhof ontwierp voor PatroDoc, een maandelijkse evenement in het Patronaatcafé. ,,Ik dacht gelijk 'hier wil ik iets meer mee doen op Haerlemsbodem.nl'.'' De twee waren geen totale onbekenden voor elkaar, dus het contact was snel gelegd. In eerste instantie was het idee om een maandelijks stripverhaal op de site van Haerlems Bodem te publiceren, maar dat werd te bewerkelijk en tijdrovend. Besloten werd om twaalf bekende gebouwen in Haarlem te selecteren die Berkhof vervolgens op een voor hem karakteristieke manier weergaf. Deels met de hand en deels digitaal. De afbeeldingen zijn in groot formaat te bewonderen in Studio Locomoco, maar worden ook als een verjaardagskalender uitgegeven.

Greiner

In elke tekening zit wel een grapje of iets opvallends verwerkt. Zoals in de afbeelding van het Greiner-gebouw. ,,Dat is nu een creatieve werkplaats waar altijd heel veel fietsen voor de deur staan. Op de prent staat bewust maar één racefiets.'' En zo zit er dus overal wel iets in, 'maar mensen moeten dat zelf maar ontdekken'.

Berkhof maakte al eerder werk dat onder de 'klare lijn'-stijl valt, maar dat waren voornamelijk beelden van andere plekken op de wereld, zoals de Golden Gate Bridge in San Francisco. ,,Maar ik dacht altijd 'wie wil dit kopen?' Haarlemmers hebben daar niet zoveel mee, die zijn toch eigenlijk wel chauvinistisch.'' Hij voegt er snel aan toe: ,,Dat ben ik zelf ook hoor!''

Tot het moment dat hij aan vrienden vertelde waar hij samen met Dennis Cup mee bezig was. ,,Mijn vrienden reageerden met 'ik ben een Haarlemmer, die kalender moet ik hebben!' ''

Reacties

Bij het opbouwen van de expositie kregen ze al verschillende reacties. ,,Mensen bleven even staan om naar binnen te kijken. Je zag ze wijzen en met elkaar praten. Ze herkennen de gebouwen en dat is leuk om te zien'', aldus Cup. ,,Je krijgt gelijk reactie. Mensen moeten soms even goed nadenken vanaf welk punt een afbeelding is gemaakt en dat levert weer leuke gesprekken op'', vult Berkhof aan.

Puur Haarlems

Het hele project is puur Haarlems. Niet alleen zijn de prenten door een echt Mug gemaakt en worden ze vanaf vrijdag dus geëxposeerd in de Haarlemse Studio, ook het Printhuis, net als Locomoco te vinden aan de Gedempte Oude Gracht, speelt een rol in het project. De prenten zijn in beperkte oplage te koop. Van iedere afbeelding worden maximaal vijf exemplaren verkocht. Dat kan in willekeurige grootte zijn en ook afgedrukt op verschillende ondergronden, maar na vijf exemplaren houdt het op.

En dan is er dus de kalender. Die wordt voorlopig in een oplage van honderd gemaakt 'om het een beetje exclusief te houden', zegt Cup. ,,Maar gaat het heel hard en schreeuwen mensen om meer, dan maken we waarschijnlijk wel een tweede oplage.''

Expositie 'Haarlem' van Daan Berkhof. Te zien t/m 28 februari 2015 in Studio Locomoco, Gedempte Oude Gracht 122 Haarlem. De kalender is te bestellen via www.haerlemsbodem.nl. Bekijk alle tekeningen op de site van Daan Berkhof.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.